Tijdstraf bij eerste gele kaart

De KNVB heeft gisteren een aantal maatregelen aangekondigd in het kader van het beleid ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’. In het gepubliceerde document is een reeks van maatregelen getroffen die soms al per direct ingaan. Dit alles na inventarisatie bij de verenigingen en leden. Na veel gepraat na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen is dit nu het aktieplan. De nieuwe maatregelen zijn op sommige punten behoorlijk revolutionair. De meest opvallende is de tijdstraf bij de eerste gele kaart in de wedstrijd.

Voor de goede orde dient eerst vermeld te worden dat deze nieuwe straf vooralsnog alleen geldt voor de B-categorie bij de jeugd en de senioren. Bij de eerste gele kaart van een speler in de wedstrijd volgt een tien minuten tijdstraf. Dit als afkoelperiode. Bij een tweede gele kaart wordt er evengoed rood getrokken en dient de speler het speelveld te verlaten. Dit echter zonder tuchtrechterlijke gevolgen. Gele kaarten komen niet meer op het wedstrijdformulier te staan. Alleen bij direct rood volgt de gebruikelijke tuchtrechterlijke procedure. Hiermee hoopt de KNVB de administratieve druk bij de clubs te verminderen. Het leidt sowieso tot veel minder boetes.

In het manifest staat nog een reeks van nieuwe regels en maatregelen. Enkele hiervan zijn:

Er wordt een noodnummer ingevoerd voor excessen.
Er komt een vast meldpunt voor wanordelijkheden.
Aanvoerders gaan het wedstrijdformulier mede ondertekenen.
Geschorste leden krijgen een cursus.
Tuchtzaken worden gepubliceerd door de KNVB.
Extra waarnemers langs de lijn.
Invoering spelregelbewijs voor jeugdspelers.

De meeste van deze maatregelen worden per 1 juli 2013 ingevoerd. Het noodnummer en het meldpunt zijn echter per direct. Voor het volledige bericht en het gehele manifest verwijzen wij u naar de betreffende pagina van de KNVB, te vinden op:

http://knvb.nl/nieuws/28178/actieplan-tegen-geweld-voor-sportiviteit

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)