Tim Linthorst wil met Duitse ervaringen bepalende factor worden bij AFC

Begin augustus haalde tweededivisionist AFC met Tim Linthorst een verrassende versterking binnen. De 24-jarige verdediger speelde afgelopen seizoen voor Berliner AK 07, uitkomend op het vier niveau van Duitsland. De Duitse lessen die hij tijdens dat avontuur heeft opgedaan, neemt hij mee naar Amsterdam-Zuid.

Een dag nadat zijn komst wereldkundig werd, debuteerde Linthorst in het shirt van AFC voor een oefenwedstrijd tegen ADO’20. Hij maakte zijn entree met een ware knal. De doelman van ADO’20 stond zo vaak voor zijn doel, dat het de geboren Apeldoorner opviel. “Kenny moest lachen toen ik dat tegen hem zei. Ik probeerde het gewoon en de bal vloog er vanaf veertig meter zo in.” Een fijne kennismaking.

‘Kenny’ is Kenny Teijsse, overgekomen van Cambuur. De twee kennen elkaar van onderlinge wedstrijden tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap, waar Linthorst tussen 2015 en 2017 speelde. Hij en zijn tweelingbroer Yordi speelden een rol bij zijn komst naar de tweededivisionist. “Vanuit Kenny en Yordi is het contact gelegd. Dat is vervolgens snel gegaan. Ik woon nog niet in Amsterdam, maar kan gelukkig bij Yordi overnachten.”

Linthorst kon deze zomer bijtekenen in Duitsland. Met Berliner AK 07 eindigde hij als derde in de Regionalliga Nordost (vierde niveau) en ook de nummer twee van de ranglijst, Wacker Nordhausen, toonde interesse. Net als clubs uit de Derde Bundesliga, één niveau hoger. “Mijn zaakwaarnemer verwachtte dat ik die stap omhoog kon maken. Daardoor werden de besprekingen even uitgesteld. Vervolgens zijn er beloftes niet nagekomen, waardoor een contractverlenging niet meer doorging.”

Vrienden Tim Linthorst en Kenny Teijsse samen in het shirt van AFC tegen Koninklijke HFC

Omdat het avontuur hem zo goed beviel (“het was geweldig, een hele mooie atmosfeer en ik woonde in hartje Berlijn”), probeerde hij iets nieuws met een stage op Malta. Na vier dagen was hij alweer vertrokken bij Gzira United. “Het eiland is super, de selectie zat ook vol allemaal leuke gasten. Maar het kunstgras is daar bijna beton. Ik moet ook op mezelf letten. Dat ik niet alles in mijn lijf kapot loop. Daarvoor had ik ook met AFC gesproken. Zij hadden een goed verhaal. Daar sprak veel vertrouwen en waardering uit.”

Zijn nieuwe club weet dat Linthorst, pas 24 jaar, nog altijd het buitenland ambieert. Toch hoeft niemand in Amsterdam-Zuid straks vreemd op te kijken als de centrale verdediger over een jaar of drie nog steeds op Goed Genoeg voetbalt. “Ik heb het nu goed naar mijn zin. Als Amsterdam mij ook goed bevalt, ga ik misschien een baan zoeken. We hebben een leuk team en het is super dat ik met Yordi en Kenny samen kan spelen. Ik denk dat ik wel een bepalende factor kan zijn. Ik hou er van om de leiding te nemen, de jongens te sturen.”

Het ene seizoen in Duitsland heeft hem ook een ander inzicht in zijn vak ‘verdedigen’ gegeven. “In Nederland willen we allemaal voetballen, in Duitsland is het heel simpel. Verdedigen = verdedigen. Daar is het niet erg om de bal een keer weg te schieten. Het niveau was erg hoog, heel gedisciplineerd ook. Of ik een ander soort verdediger ben geworden? Ik hou wel van opbouwen en een beetje risico in mijn spel leggen, maar nu schuw ik niet om die bal ook over de zijlijn te trappen als het nodig is.”

Foto’s Pim Hols

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC