Foto Rob van Vliet

Titelhouder Chabab er uit door Ajax 2

De reserves van Ajax hebben voor een enorme verrassing gezorgd door bekerhouder en topklasser Chabab uit het bekertoernooi te gooien. Op Sportpark Rierkerhaven werd het 2-2 waarna Ajax de strafschoppen beter nam. Ajax 2 plaatst zich voor de laatste 32.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis van het overlijden van Ajax erelid André Kraan. Op een erbarmelijk slecht veld waar nog geen aardappel zou kunnen groeien en nauwelijks lijnen zichtbaar waren, schotelde beide teams het publiek een echte beker kraker voor.

Ajax 2 gooide direct alle schroom en ontzag voor de topklasser van zich af en trok vel ten aanval. Met name de rappe vleugelaanvaller Joe lamptey was een ware plaag voor de Chabab verdediging. Al in de achtste minuut speelde Antonio Cvetkovic zich knap vrij bij de cornervlag en speelde Lamptey aan. Die trok naar binnen en gaf met een verwoestend schot in de kruising doelman Abdallaoui het na kijken 0-1. Chabab probeerde met lange ballen van Jamal Dibi de snelle buitenspelers te bereiken maar de Ajax verdediging gaf geen krimp. Melvin de Groot moest eenmaal zijn doelman assisteren op de doellijn verder was Chabab niet gevaarlijk.

Al vroeg in de wedstrijd wisselde trainer Ahannach zijn tactisch plan omdat hij inzag dat Ajax 2 een geduchte tegenstander was. Aanvaller Bensahouh kwam de aanval versterken. Dat wierp in de 36e minuut zijn vruchten af. Een vrijtrap van Jamal Dibi werd prima gestopt door Ajax doelman Danny Been maar in de rebound was het Nana Kwarteng die de gelijkmaker binnen tikte 1-1. Nog geen twee minuten later was het opnieuw raak voor Chabab. Een hard schot kon nog net gestopt worden door de Ajax doelman die bokste de bal niet voldoende naar de zijkant en van dichtbij kon invaller Bensabouh de bal binnen schieten 2-1.

Foto Rob van Vliet: Bas Vellema schakelt met Ajax 2 Chabab uit in de beker

Vlak  voor het rustsignaal had Cerezo Fung A Wing voor Ajax de gelijkmaker op zijn schoen, geheel vrijstaand voor het doel schrok hij zo van de kans dat de bal pardoes in de handen van de Chabab doelman schoot. Aan de andere kant kon een ingeschoten bal ter nauwernood door Dennis van de Welle tot corner verwerkt worden. De daarop volgende corner werd knap verwerkt door Danny Been, ruststand 2-1.

In de tweede helft was Ajax 2 wederom de ploeg die voetballend de bovenliggende partij was, Chabab bleef met snelle uitvallen gevaarlijk ,echter beide vleugelverdedigers van Ajax Stijn Meijers en Joél Silooy gaven de rappe buitenspelers weinig ruimte. Ajax had het middenveld in handen met de hard werkende Bas Vellema en Perry Schoenaker. Chabab probeerde door te drukken. De sterke Chelton Linger kwam in het veld om het karwei af te maken voor de bekerhouder. Ajax  voetbalde zich onder de druk van Chabab uit met voortreffelijk positie spel,dat resulteerde in de meer dan verdiende gelijkmaker .In de 80ste minuut liet de voortreffelijk fluitende scheidsrechter Akkaya terecht doorspelen na vermeend buitenspel. De naar links uitgeweken Van de Welle bereikte bij de tweede paal Cvetkovic die met een strakke schuiver in de hoek doelman Abdallaoui het nakijken gaf 2-2.

Foto Rob van Vliet: Ajax 2 schakelt Chabab uit in de beker

Ajax nam echter geen genoegen met het gelijke spel en de daarop volgende strafschoppen serie. Twee minuten later gaf Fung A Wing een splijtende steekpass op Lamptey die ten koste van een gele kaart voor de Chabab verdediger van score afgehouden kon worden. De tijd tikte weg. In de 97ste (!) minuut! zakte heel Chabab door de klei. In een doelworsteling was het Chelton Linger die bal langs de verkeerde kant van de paal naast schoot. Het was de laatste grote mogelijkheid. 2-2 dus.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Ajax 2 begon als morele winnaar aan de serie. De eerste drie strafschoppen werden onberispelijk ingeschoten voor Ajax door Van de Welle, Fung A Wing en Tim Noordraven. Cvetkovic zette de boel op scherp door ook de vierde strafschop binnen te schieten. De druk lag bij Chabab. in de gelijk makende beurt was het Danny Been die de ingeschoten bal wist te stoppen.  Ajax invaller, en benjamin van de ploeg, Mouchine el Yaacoubi hield zijn zenuwen in bedwang en schoot Ajax 2 naar de laatste 32 van het bekertoernooi.