Home / Algemeen / Titelkansen Ajax ver weg na derde nederlaag op rij

Titelkansen Ajax ver weg na derde nederlaag op rij

De sterke bekerwedstrijd bij Eemdijk van eind februari leek voor Ajax een uitstekende generale voor de cruciale maand maart. Drie weken later is alles inmiddels anders. Na nederlagen bij DFS en Noordwijk ging het op De Toekomst mis tegen Achilles Veen. De bezoekers wonnen met 0-1 en zijn nu de nieuwe koploper van de zaterdag Hoofdklasse A.

Ondanks het verlies gelooft aanvaller Jack van Moerkerk nog wel in iets moois aan het eind van het seizoen. “Het is natuurlijk een domper, maar de concurrenten bovenin moeten ook nog allemaal tegen elkaar. We houden wel hoop, maar het wordt heel moeilijk. We mogen in ieder geval niet meer naar anderen kijken en alleen naar onszelf.” De vleugelspeler wijt de mindere fase van Ajax aan het gemis aan vastigheid. “In elke linie was er iemand geblesseerd. We raakten drie belangrijke spelers kwijt. We moeten dit kunnen opvangen, maar het ging gewoon niet.”

Aftasten was er niet bij in het boeiende duel met de formatie uit Noord-Brabant. In de eerste vijf minuten waren beide ploegen al dicht bij de openingstreffer. Ajax beet het spits af met een kopbal van Siver Abdulrahman op de lat. De rebound van Stefano Seedorf bleef ook uit het doel. Aan de andere kant was Rowin van Zaanen er dichtbij. Ook Van Moerkerk kreeg nog een goede kans in de beginfase, maar schoot recht in de handen van doelman Jeffrey van der Loo.

Na deze flitsende start bleef het een gelijkwaardige wedstrijd met over en weer mogelijkheden. Een poging van Clemens Rijnvos werd gekraakt en tien minuten voor de pauze zag Stanley Akoy zijn mooie actie eindigen in een knappe redding van Van der Loo. In de slotfase van het eerste bedrijf was Achilles de wat slimmere ploeg en nam het wat meer initiatief. De gasten kregen een uitgelezen kans de score te openen. De bal ging op de stip na een domme overtreding van Lars Middelwijk op Sen Aerts. Laatstgenoemde nam de penalty zelf, maar de slechte inzet was een eenvoudige prooi voor Rolf Hazelaar.

Foto HAV

Diezelfde Aerts en ook Van Zaanen hadden vlak na de rust het vizier niet op scherp. Daarna was het de beurt aan Ajax. Een afstandspegel van Seedorf vloog via de lat over. Halverwege de tweede helft mocht de thuisploeg alsnog juichen. Nadat Bilal el Amrani het leer tegen de lat poeierde vond de middenvelder even later alsnog het net. Maar scheidsrechter Paarhuis keurde op advies van grensrechter Ramcharan de treffer af. Van Moerkerk: “Volgens mij een honderd procent goal die is afgekeurd. Naar mijn idee werd ‘Fano’ (Stefano Seedorf red.) die de bal teruglegde op Bilal buitenspel gegeven, maar daar leek het niet op.”

Tien minuten voor het einde had het arbitrale trio het, zeer spijtig voor Ajax, wel aan het juist eind. Achilles kreeg vanwege een handsbal van Abdulrahman terecht haar tweede strafschop. Vanaf elf meter was Ronnie Reniers wel koelbloedig: 0-1. Een slotoffensief van Ajax bleef, op een poging van Reda Kharchouch na, uit. Achilles was via de counter nog het meest gevaarlijk, maar vond ook niet meer het doel.

Het betekende het derde verlies op rij voor Ajax. Maar na de zeperd vorige week bij Noordwijk gaf het spel tegen Achilles wel weer vertrouwen. “Bij Noordwijk was het vooral in de eerste helft ontzettend slap. We werden helemaal overrompeld en we verloren alle duels. Vandaag zag ik wel progressie ten opzichte van de vorige twee wedstrijden”, vertelt Van Moerkerk. Volgende week wacht voor Ajax de derby tegen Swift. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse.

Verslag: Justin Crombeen
Foto boven: Orange Pictures / Rob van Vliet

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)