Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: FC Amsterdam heeft passie, ambitie en betrokkenheid hoog in vaandel staan

Top 200 Amateurclubs: FC Amsterdam heeft passie, ambitie en betrokkenheid hoog in vaandel staan

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

Nieuw op de ranglijst is FC Amsterdam, dat dit jaar genoegen moet nemen met plaats 164. De Amsterdamse vereniging, die een historische achtergrond heeft in de profwereld, hebben de woorden passie, ambitie en betrokkenheid hoog in het vaandel staan. Dat geldt voor de jeugd- en seniorenspelers die onderdeel zijn van de club, maar zeker ook voor hoofdjeugdopleiding Leslie Okyere. “We zijn blij met onze huidige positie op de lijst, want vorig jaar ontbraken we nog”, reageert de eindverantwoordelijke van de jeugdafdeling. “Het bewijst dat we goed bezig zijn en daar mogen we als team trots op zijn. We zien de laatste jaren een flinke ledengroei, terwijl onze jeugdteams in steeds hogere competities spelen. Maar uiteindelijk moeten we altijd hoger willen, waardoor we de komende jaren stappen moeten blijven maken.”

Het verschil tussen FC Amsterdam en andere amateurverenigingen zit volgens Okyere in de persoonlijke aandacht die zijn vereniging aan de individuele spelers geeft. “Het maakt bij ons niet uit of je in de O13-1 of O13-5 speelt: iedere speler krijgt dezelfde persoonlijke aandacht. Bovendien traint iedereen evenveel per week, beschikken ze allemaal over dezelfde trainingspakken en krijgen ze een goede trainer voor de groep.” Door de werkwijze ziet Okyere dat jeugdspelers daadwerkelijk de kans krijgen om zichzelf optimaal te ontwikkelen. “Soms hebben we spelers uit de O13-3 die plotseling meedoen met de O13-1, omdat ze zichzelf hebben bewezen in hun team. Wij hebben simpelweg niet het selectie- en recreatievoetbal zoals sommige andere clubs dat hebben. Iedereen moet evenveel kansen krijgen om het uiterste uit zichzelf te halen.”

De successen met de jeugdopleiding resulteren met regelmaat erin dat jeugdspelers naar een Betaald Voetbal Organisatie vertrekken. “We leiden zeker niet per definitie op voor een BVO. Maar als spelers zich dermate ontwikkelen dat zij klaar zijn voor die volgende stap, kunnen we niets anders doen dan hen succes te wensen. Dat is zeker niet frustrerend, want we zijn vooral trots als dat gebeurt. Het is een bevestiging van ons goede werk. We hopen dat de rest van onze jeugdspelers ons eerste team, uitkomend in de vierde klasse, uiteindelijk komt versterken. Zo komen we als gehele club verder.” De komende jaren wil FC Amsterdam meer trainers met een UEFA C-diploma voor de lagere teams zetten. “Op deze manier kunnen zij extra stappen maken, waardoor het niveau van de gehele club omhoog gaat. Dan moeten we in 2022 op de ranglijst in de top-100 staan.”

Tekst: Jordi Smit

Top 200 Amateurclubs: JOGA Fortius boekt met jeugdopleiding zichtbaar resultaat

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)