Top 200 Amateurclubs: JOGA Fortius boekt met jeugdopleiding zichtbaar resultaat

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

JOGA Fortius werkt alweer een paar jaar hard eraan om de jeugdafdeling naar een hoger niveau te tillen. Orson Naarendorp, oprichter van de Dream Team Academy en hoofdjeugdopleiding van JOGA Fortius, speelt een belangrijke rol in de groei van de vereniging. “Jaren geleden was onze jeugdopleiding booming, maar vervolgens maakten we door allerlei redenen een vrije val. De afgelopen jaren heeft de club weer langzaamaan stappen omhoog gezet en kan het vooruitkijken naar nóg betere tijden beginnen. In die zin ben ik nog niet tevreden met de huidige 177ste plaats die we op de ranglijst bezetten, maar wél wanneer je in ogenschouw neemt van welke positie we kwamen. We komen van ver en gaan de komende jaren hopelijk verder naar boven kijken.”

De Amsterdamse vereniging is tevreden met de spelers die in de jeugdopleiding rondlopen. Door de samenwerking met JOGA Soccer Club komen bovendien met regelmaat talentvolle jongens uit de Verenigde Staten langs om een nieuwe stap in hun ontwikkeling te zetten. “Wij besteden veel aandacht aan de jeugdtrainers die bij ons rondlopen. Waar zij tijdens de KNVB-cursussen leren om spelers beter te maken, geven wij zelf ook cursussen om het niveau verder op te hogen. Wij vinden het niet alleen belangrijk dat de trainer het team beter maakt en mooie prestaties neerzet, maar ook dat zij individuele spelers helpen om op basis van hun ontwikkeling de volgende stap te zetten. Daardoor moeten niet alleen de aanvallers uitblinken, maar óók de andere posities in het team. We beoordelen onze trainer op het complete plaatje.”

Naarendorp is over het algemeen tevreden over het niveau waarop de jeugdopleiding momenteel staat, maar ziet eveneens verbeterpunten. Zo kan JOGA Fortius volgens hem op het gebied van randvoorwaarden nog een aantal stappen voorwaarts maken. “We beschikken bijvoorbeeld maar over anderhalf veld, waardoor we niet de volledige ruimte hebben om alles maar te doen. Wanneer het ons lukt om meer velden tot onze beschikking te hebben, komt dit ten goede van de ontwikkeling van onze spelers. Daarnaast ben ik zeer tevreden over het niveau van de trainingen, maar zijn we altijd kritisch op hoe die nóg beter kunnen. Het is echter alleen maar mooi om doelen in het vooruitzicht te hebben.” Voorlopig bezet JOGA Fortius dus plaats 177 op de ranglijst, maar Naarendorp hoopt snel op meer. “Laten we hopen dat we elk jaar vijftig plaatsen klimmen”, aldus de hoofdjeugdopleiding.

Tekst: Jordi Smit

Top 200 Amateurclubs: RODA ’23 heeft aandacht voor volle breedte van jeugdafdeling

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)