Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: RODA ’23 heeft aandacht voor volle breedte van jeugdafdeling

Top 200 Amateurclubs: RODA ’23 heeft aandacht voor volle breedte van jeugdafdeling

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

RODA ’23 vinden we dit jaar op de ranglijst terug op plaats 177. Hoewel het een uitstekende positie is, stonden de Amstelveners in het verleden wel eens in de top 50. “Dat was in de periode dat veel spelers clubtrouw waren. Op het moment dat die spelers weggingen, werd het probleem vooral met instroom van buitenaf opgelost”, legt hoofdjeugdopleiding Xander Baert uit. “De afgelopen jaren zijn we bezig om de betrokkenheid binnen de vereniging te vergroten en veel meer eigen jeugdspelers te hebben. Trainers, ouders en spelers moeten een sterke band met de club hebben, zodat we het met elkaar doen.” We spreken Baert wanneer hij op zaterdagochtend net het kantoor binnen stapt, waar hij zo’n zes dagen per week is terug te vinden. “We hebben bij RODA ’23 een grote jeugdopleiding, waardoor we automatisch veel werk hebben om uit te voeren. Daar geniet ik echter elke dag van.”

Baert merkt dat de huidige maatregelen een positief effect hebben op de ontwikkeling van de kinderen. Hoewel zij geen competitievoetbal spelen, nemen zij het wél tegen elkaar op in onderlinge wedstrijden. Aangezien per team slechts twee begeleiders langs de kant mogen staan, is de invloed aan de zijkant een stuk minder. “Wij proberen ouders daarin normaliter eveneens te begeleiden, maar in deze periode staan ze dus niet langs de kant. Het is ondertussen mooi om te zien dat kinderen het plezier in het voetbalspel houden en lekker hun wedstrijden kunnen afwerken. Je ziet het plezier in onze jeugdopleiding eraf spatten.” De huidige plaats op de ranglijst zegt volgens Baert daarom weinig over de status van de club. “Wij investeren in volle breedte in onze jeugdopleiding, want iedereen is onderdeel van onze prachtige club. Dan zegt mij een plaats op de ranglijst niet veel. De resultaten komen simpelweg vanuit een duidelijk opleidingsplan vanzelf, waarna we weer stijgen op de ranglijst.”

De hoofdjeugdopleiding vindt het mooi om te zien dat clubs die hoger op de ranglijst staan, sommige spelers bij RODA ’23 weghalen. “Dat zegt veel over de ontwikkeling die onze spelers doormaken. Daardoor zijn ze blijkbaar gewild.” Tegelijkertijd hoopt Baert dat zoveel mogelijk spelers doordringen naar het eerste elftal. “We hopen natuurlijk dat we op lange termijn steeds meer eigen jeugdspelers in de A-selectie krijgen of doorstromen naar een BVO. Een mooi voorbeeld is dat een talent uit de meidenafdeling voor het eerst de overstap maakt naar een BVO. Ook op die categorie zetten we dus volop in. Anderzijds willen we de spelers die niet in aanmerking komen voor het eerste team graag behouden, zodat ze wellicht op oudere leeftijd met een groep een seniorenteam kunnen vormen. Zeker in deze coronatijd is het belangrijk dat onze club zo groot mogelijk blijft.” Baert is echter nog lang niet klaar met de implementatie van het jeugdplan. “We zien altijd nog verbeterpunten, maar voor nu ben ik ontzettend trots op alle mensen binnen de vereniging die met elkaar hard werken aan de toekomst van de club. We gaan recht op ons doel af.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Koos van der Leest

Top 200 Amateurclubs: IVV werkt aan de jeugdafdeling

Send this to a friend