JOS Watergraafsmeer

Top 200 Amateurclubs: JOS Watergraafsmeer zet in op de jeugdafdeling

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

JOS Watergraafsmeer beschikt naast de mini’s over zeven teams in de jeugdopleiding. Richmond Bossman, die de vereniging als hoofdjeugdopleiding aanstelde, is verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van de jeugdteams. Onder zijn leiding hoopt de club nieuwe stappen te zetten. “We willen de komende jaren meer jongens in de onderbouw krijgen, zodat we de jeugdopleiding van onderaf opbouwen. Later moeten we daarvan profijt hebben, wanneer zij richting de bovenbouw gaan”, legt Bossman uit, die de 139ste plaats op de ranglijst als positief beschouwt. “Persoonlijk had ik ons op een lagere positie verwacht, omdat we over een kleine opleiding beschikken. Daarom ben ik tevreden met onze huidige positie, al moeten we natuurlijk altijd meer willen.”

Bossman is zelf al jarenlang voetballer van het eerste team en weet daarom goed wat momenteel het verschil is tussen het niveau van de A-selectie en jeugdspelers. “De afgelopen jaren zijn we met de jeugdteams van recreatie naar prestatie gegaan, wat eraan moet bijdragen dat we een goede doorstroming krijgen richting het eerste team. We spelen namelijk met veel oudere jongens in de Derde Divisie en het team zal daarom niet meer jaren meegaan. JOS Watergraafsmeer moet dan ook ervoor zorgen dat over een paar jaar jongens klaarstaan om het over te nemen. Dat proberen we onder meer te doen door talentvolle spelers af en toe te laten meetrainen met het eerste team, zodat zij feeling krijgen met het niveau. Tegelijkertijd is de overstap naar de A-selectie nog altijd levensgroot. Daar moeten we verandering in brengen door onze jeugd op een hoger niveau te laten spelen.”

De hoofdjeugdopleiding hoopt zodoende betere jeugdspelers aan zijn teams toe te voegen, waardoor het niveau van de club op termijn omhoog gaat en meer goede teams ontstaan. Vooralsnog blijkt dit echter geen eenvoudige zaak. “Vaak zien we dat jongens toch eerder kiezen voor clubs met een grotere jeugdopleiding. We willen daarom binnen drie tot vier jaar op het niveau van WV-HEDW zitten, zodat we onze jeugdspelers kunnen behouden.” Bossman hoopt dat in september het nieuwe seizoen gewoon van start gaat, om de jeugdteams de kans te bieden om op een hoger niveau te voetballen. “Dan hopen we volgend seizoen rond de 100ste plaats te staan.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Hans van Beek

Top 200 Amateurclubs: FC Amsterdam heeft passie, ambitie en betrokkenheid hoog in vaandel staan

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)