Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: Swift wil met alle jeugdteams naar Divisieniveau
avv Swift

Top 200 Amateurclubs: Swift wil met alle jeugdteams naar Divisieniveau

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

Hoofdjeugdopleidingen Dohan Karacaer en Pijke Oostra nemen respectievelijk de boven- en onderbouw van Swift onder hun hoede. Het tweetal vervult sinds begin dit jaar deze functie en ziet de huidige situatie van de club tamelijk tevreden toe. “Het is bijvoorbeeld goed om te zien dat we momenteel al het trainerskader voor volgend seizoen rond hebben, waardoor alle teams over goede trainers beschikken. Dat zorgt voor de nodige stabiliteit en rust binnen onze vereniging”, vertelt Karacaer trots. Ook Oostra ziet veel positieve aspecten bij Swift: “We zien dat de jongens en meisjes die lid worden van Swift, onze vereniging vaak lang trouw blijven. Ons beleid is erop gericht om kwalitatief sterke teams nog langer bij elkaar te houden.”

Swift heeft al jarenlang veel meer aanmeldingen dan dat de club met de beperkte ruimte kwijt kan, waardoor het ingewikkeld is om bij de club terecht te komen. Oostra: “We liggen op een prachtige plek in Amsterdam, maar tegelijkertijd zorgt het er wél voor dat we heel veel mensen teleur moeten stellen, omdat er geen plaats is. Simpel gezegd moeten we keuzes maken tussen welke kinderen we aannemen en wie afvalt. Dat doen we op basis van talent. Omdat het op zo’n jonge leeftijd een momentopname is, scouten we spelers in onze kweekvijver ‘de Junior League’ op een professionele manier over langere tijd.” De komende jaren hoopt Swift het echter nóg beter te doen in de doorstroming van al het talent naar de zaterdag- en zondagselectie door alle jeugdteams op Divisieniveau te laten uitkomen en een sterk Onder 23-team te formeren. Karacaer: “We willen onze jeugdspelers de individuele aandacht geven die zij verdienen. Dat moet gebeuren in een veilig leerklimaat waarin ze veel plezier hebben. Daardoor kunnen spelers zich optimaal ontwikkelen en het voetbalspel beter leren spelen.”

De vereniging is sinds een tijdje bezig met het gelijkekansenbeleid, waarmee Swift hoopt het niveau van de vereniging als geheel omhoog te stuwen. Oostra: “Het is heel belangrijk dat onze lagere teams eveneens goede trainers hebben, waardoor spelers die wat meer tijd nodig hebben ook de kans krijgen om zichzelf optimaal te ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten we aandacht blijven besteden aan onze toptalenten en ons best doen om iedereen te behouden voor onze vereniging.” Het moet eraan bijdragen dat Swift de huidige 124ste plaats snel verlaat en omhoog kan kijken. Karacaer: “In 2023 moeten we met alle verbeterpunten zeker in de top 100 staan. Daar gaan we voor!”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Jos Spitteler

Top 200 Amateurclubs: JOS Watergraafsmeer zet in op de jeugdafdeling

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)