“Topklasse en eerste divisie moeten samensmelten”

De eerste divisie en de zaterdag en zondag Topklasse moeten worden samengevoegd tot één regionale competitie. Hierdoor zal de entourage en rivaliteit toenemen en zullen er meer toeschouwers langs de lijn staan. Dat stelt Cees Bruinink, trainer van algeheel amateurkampioen Katwijk.

Bruinink zegt in het Leidsch Dagblad dat het niveau steeds minder wordt. “We glijden af in Nederland, voetbal is leuk als er entourage is, rivaliteit is en er publiek langs de kant staat. Dan zie je ook het niveau omhoog gaan.” Volgens Bruinink geven de clubs in de bollenstreek het goede voorbeeld. De clubs in de Bollenstreek hebben elkaar groot gemaakt”, die trekken zich aan elkaar op.”

Volgens de ex-trainer van ADO’20 heeft de Topklasse op zondag amper nog bestaansrecht. “De topklasse op zondag is in het begin even leuk geweest, maar daar komt haast helemaal geen publiek meer. Met de clubs die daar verdwijnen en wegvallen – Argon, FC Hilversum, Feyenoord, Elinkwijk – heeft die competitie op een gegeven moment geen bestaansrecht meer.”

Bruinink wil dat de clubs uit de Topklasse en eerste divisie uit  Zuid- en Noord Holland in een competitie gaan spelen. Zo kunnen de amateurverenigingen profiteren van de aantrekkingskracht die clubs als Telstar, Volendam, Excelsior en Sparta. Wedstrijden als Katwijk – Emmen of Lisse – Fortuna Sittard leveren volgens Bruining geen toeschouwers op. De trainer stelt dat in Brabant de amateurclubs kunnen worden samengevoegd met clubs als FC Oss, Helmond Sport en FC Eindhoven. “,,De kampioenen en vice-kampioenen kunnen bijvoorbeeld in een nacompetitie om promotie strijden naar de eredivisie, al kun je ook met periodetitels gaan werken,” besluit Bruinink.

Vanaf 2016 wil de KNVB promotieplicht instellen vanuit de topklasse naar de Jupiler Leauge.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AGB