Tuchtrecht amateurvoetbal gaat werken met aanklager

De KNVB gaat vanaf komend seizoen werken met een aanklager bij het tuchtrecht in het amateurvoetbal. De ledenraad van de voetbalbond stemde zaterdag voor dit onderdeel in het nieuwe tuchtreglement. De bond hoopt met de intrede van aanklagers de voetbalrechtspraak onafhankelijker en transparanter te maken.

Vanaf het seizoen 2017/2018 zal bij rode kaarten en andere overtredingen in het voetbal een aanklager de hoogte van de straf bepalen en vervolgens schikkingsvoorstel richting de speler. Accepteert een speler het schikkingsvoorstel niet, dan behandelt de tuchtcommissie de zaak verder. Ook kan de aanklager besluiten om een overtreding te seponeren of direct voor te leggen aan de tuchtcommissie.

In de huidige voetbalrechtspraak fungeert de tuchtcommissie in een dubbelrol, door zowel een aanklacht in te dienen als de zaak te beoordelen. Door te gaan werken met een aanklager moet de kwaliteit en onafhankelijkheid van de voetbalrechtspraak ten goede komen. Tevens krijgt de aanklager ook de mogelijkheid in beroep te gaan tegen een uitspraak van de tuchtcommissie. Het amateurvoetbal krijgt hierdoor een zelfde systeem zoals in het betaald al langer gebruikelijk is.

Bron: Website KNVB

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)