Tump ziet potentie in Buitenveldert (vrouwen): “Kunnen ergens naartoe groeien”

Aan het eind van vorig seizoen stelde Buitenveldert een relatief onbekende trainer aan voor het vrouwenelftal. Erwin Tump, de afgelopen vier seizoenen trainer van zaterdag derdeklasser Alcmaria Victrix, staat sinds de zomer voor de groep bij de Topklasser. Aan hem de zware taak om met een jonge ploeg te presteren.

Eigenlijk zou Tump een pauze inlasten. Met drie jonge kinderen, een studie en een baan werd zijn leven te druk om ook met voetbal bezig te blijven. Totdat hij begin mei werd gebeld door Buitenveldert met de vraag of hij interesse zou hebben. “Het verbaasde mij dat ze nog geen hoofdtrainer hadden. Daarna was het binnen een week of twee rond. Ik kende de groep niet, heb ze nooit zien voetballen, slechts twee keer kort zien trainen. En dan gingen er ook nog veertien speelsters weg.”

Nog voor de competitiestart beseft Tump zich dat het een lastig seizoen kan worden. Hij kreeg liefst tien talenten door vanuit de Onder-17. Daar zitten volgens de oefenmeester een paar tussen die het hoogste amateurniveau aankunnen. “Natuurlijk wordt het moeilijk: een nieuwe trainer en nieuwe groep. Het voordeel van de talenten is dat ze jong zijn en je ze goed kan bereiken. Samen kunnen we ergens naartoe groeien. Ja, de selectie is jong en we missen ervaring. Daar ben ik me van bewust. Maar ze zijn heel erg bereidwillig en leergierig. Dat is een voordeel. Er zit veel potentie in.”

Tump stond vier jaar aan het roer bij Alcmaria Victrix en trainde daarvoor DEM Onder-19 en Hellas Sport Onder-15. Affiniteit met het vrouwenvoetbal kreeg hij via zijn vrouw: oud-prof Annelies Tump-Zondag (ex-Telstar en AZ). “Het spel gaat niet sneller, het blijft voetbal, maar in de randvoorwaarden is het een groot verschil. Als trainer van een gemiddelde derdeklasser is het altijd afwachten hoeveel spelers je op de training hebt. Hier zijn de meiden elke training aanwezig. En ze gaan ook met een aantal zaken heel anders om. In mijn ogen zijn vrouwen beter in het uitvoeren van taken, bewuster bezig met tactische afspraken. Het bevalt mij heel erg goed.”

Komend weekend start Buitenveldert de nieuwe competitie direct met een knaller: de stadsderby tegen Wartburgia. Afgelopen seizoen eindigde de opponent voor het eerst in jaren boven Buitenveldert. Bovendien vertrokken in de zomer enkele belangrijke krachten naar de stadsgenoot. “Het wordt een interessant weerzien”, weet Tump. “We beginnen meteen met de leuke wedstrijden. Volgende week mogen we naar Ter Leede toe. Dan weten we direct waar we staan. Ik heb namelijk geen flauw idee hoe onze groep zich weerhoudt met de concurrenten.”

Een lichte angst voor het onbekende, wat het jeugdige Buitenveldert (vorig seizoen als vierde geëindigd) te wachten staat, is één van de redenen dat er nog geen doelstelling is bepaald. Dat gebeurt tijdens de laatste training voor de competitiestart. “Ik kan wel van alles gaan roepen, maar dat is niet echt op waarheid gebaseerd. De speelsters staan op het veld, zij kennen de realiteit van de competitie. Natuurlijk wil de club dat wij in de Topklasse blijven. Ik weet nog niet hoe de speelsters ertegenaan kijken.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)