Twee goals Smeeing bezorgen Swift eerste zege tegen topploeg

In de zaterdag Hoofdklasse heeft Swift voor het eerst dit seizoen een zege weten te boeken tegen één van de topploegen. De ploeg van Mark Evers won met 1-3 van Spijkenisse onder meer door twee doelpunten van Jaap Smeeing. De Amsterdammers klimmen door de zege naar de zevende plaats.

“Het was een zege die er aan zat te komen”, zei Mark Evers na afloop van de knappe overwinning. De trainer doelde daarmee op het feit dat Swift van de sterkere ploegen in de afdeling niet wist te winnen. “Tegen ploegen die onder ons staan of gelijkwaardig aan ons zijn weten we de punten te pakken, maar tegen de sterkere teams in onze afdeling wilde het niet niet lukken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik al een tijdje het gevoel heb dat het er aan zat te komen.”

Foto Paul Stoeltie | Max van Wakeren had ene belangrijk aandeel in de zege met twee assists
Foto Paul Stoeltie | Max van Wakeren had ene belangrijk aandeel in de zege met twee assists

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Al na acht minuten keek Swift tegen een achterstand aan door een doelpunt van Marvin van der Pluijm. Evers: “Daar ging een grote fout van Nik Gabel aan vooraf. Het leek of hij op schaatsten stond te voetballen. Dat heb ik hem in de rust gezegd. En dat beaamde hij ook nog eens.”

Bij Swift is de laatste weken spraken van een opgaande lijn. Met zeer aanvallend voetbal – Evers kiest al weken voor een vier-spitsen systeem – werd ook tegen Spijkenisse voor het aanvallende concept gekozen. “Het is vandaag echt een prestatie van het collectief. Soms stonden we weer met zes middenvelders. Iedereen deed echt goed mee.” Het leverde op het juiste moment de gelijkmaker op. Mathieu Christianen schoot twee minuten voor rust van zo’n achttien meter de gelijkmaker binnen (1-1).

20161126-spijkenisse-swift-foto-paul-stoeltie-doelpunt-mathieu-christianen
Foto Paul Stoeltie | Mathieu Christianen haalt uit voor de 1-1

Ook na rust kon Swift tegen de nummer twee van de ranglijst meer dan goed partij bieden. De eerste kans was voor de ploeg van Peter Wubbe, maar de eerste treffer was voor Swift. Jaap Smeeing tikte een voorzet van Max van Wakeren bij de tweede paal goed binnen (1-2). Een kwartier na rust leek het duel gespeeld toen opnieuw Smeeing een voorzet van Van Wakeren binnen kopte (1-3).

Foto Paul Stoeltie | Aanvaller Bas Buimer kwam dit weekend niet tot scoren
Foto Paul Stoeltie | Aanvaller Bas Buimer kwam dit weekend niet tot scoren

Evers: “We zijn daarna niet echt meer in de problemen gekomen. Twee keer een situatie uit een corner waar wat gevaar ontstond en pas diep in de blessuretijd kregen ze echt pas een grote kans. Door deze zege hoeven we nu echt niet meer naar onderen te kijken. We staan negen punten voor op de bovenste nacompetitieplaats (Smitshoek, red.). We zitten in een flow en daar moeten we voorlopig in blijven zitten.”

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag hoofdklasse.

Foto’s Paul Stoeltie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)