Uitgeschakeld Ajax houdt schade na rust beperkt tegen FC Utrecht

Het waren acht leuke minuten. Daarna werd het bekerduel tussen de amateurs van Ajax en eredivisionist FC Utrecht het welbekende spelletje van de kat en de muis. Na een 0-6 ruststand hadden beide ploegen er genoeg van in de Johan Cruijff Arena en was ook meteen de eindstand bereikt.

Ajax probeerde in de openingsfase brutaal het voortouw te nemen, maar bij het eerste gevaarlijke moment van de gasten was het direct raak. Een voorzet van Sean Klaiber werd van dichtbij binnengewerkt door Cyriel Dessers. Hierna dacht Ajax iets beter in de wedstrijd te komen. Vier tegendoelpunten binnen acht minuten maakten het duel definitief éénrichtingsverkeer. Dessers strafte een fout van Tim de Jong af (0-2), Yassin Ayoub zorgde met een fraaie lob voor de 0-3, Lukas Görtler kon na afleggen van Zakaria Labyad de 0-4 binnen schuiven en Matty Willock maakte er met een knap doelpunt zelfs 0-5 van.

De Amsterdammers stelden daar vrij weinig tegenover en werden in die fase overlopen. Aanvallend werden te vaak de verkeerde keuzes gemaakt, met name het uitstellen van doelpogingen, waardoor er niet meer inzat dan een vrije trap van Berry van ’t Land. Bovendien liet Labyad, in de rebound, op slag van rust het laatste sprankje hoop vervliegen met de 0-6. “Die doelpunten mogen natuurlijk nooit zo snel achter elkaar vallen, dat is wel iets wat we hieruit moeten leren”, zei trainer Jorg Smeets, nota bene oud-speler van FC Utrecht, na afloop.

Een afstraffing leek aanstaande, de supporters van FC Utrecht riepen al ’10, 10, 10′, maar na de rust waren de verschillen een stuk kleiner. FC Utrecht zat met hun gedachten al bij aankomend weekend (tegen PSV) en Ajax-trainer Jorg Smeets koos ervoor om iets behoudender te gaan spelen. Dat zorgde er ook voor dat Ajax op een enkele bevlieging na nog steeds aanvallend onmachtig was. Daarnaast hadden de Utrechters vrede met de uitslag en konden zij alleen gevaar stichten via Labyad (over en naast) en Willock (gepakt door Veenboer).

‘De tweede helft hebben we ze op 0-0 gehouden’. Bij de spelers kwam er na het verlaten van het veld nog een kleine glimlach op het gezicht. Smeets toonde zich na afloop realistisch en keek zelfs al vooruit. “Wij hebben hier nu aan mogen ruiken, dus dat is een goede motivatie om ons dit seizoen opnieuw via de districtsbeker te plaatsen voor de KNVB Beker. Voor de spelers is het een hartstikke mooie ervaring om zo’n wedstrijd te mogen spelen.”