Valse seizoenstart Swift tegen Smitshoek

Swift heeft in de zaterdag hoofdklasse A een teleurstellende seizoenstart beleefd. De ploeg van Bart Logchies was de gehele wedstrijd beter dan Smitshoek, maar trok uiteindelijk wel aan het kortste eind: 1-2.

Smitshoek had zich vanaf het eerste fluitsignaal voorgenomen om in te zakken op eigen helft en een verdedigende tactiek te hanteren. Toch was de eerste kans van de wedstrijd na acht minuten spelen voor de bezoekers. De bal viel na een voorzet voor de voeten van Verburg, maar hij mikte te hoog.

Twee minuten later liet ook Swift zich voor het eerst gevaarlijk zien. Carlos Groen draaide zich na een goede aanval knap vrij, maar ook hij schoot over. De thuisploeg werd sterker en was tot twee keer toe heel dichtbij de voorsprong. Eerst belandde een strakke voorzet van Max van Wakeren via de kluts op de lat en uit de daaropvolgende aanval schoot Van Wakeren in kansrijke positie in het zijnet.

Toch kwam de 1-0 er na een kwart wedstrijd. Carlos Groen werd in de zestien meter gevloerd door doelman Oscar Roos en Daan Sutorius benutte koelbloedig de penalty. De Amsterdammers konden echter niet lang genieten van de voorsprong. Jurien Reineta brak na een combinatie door en bracht Smitshoek via de handen van Joost Meendering op gelijke hoogte: 1-1. Tien minuten voor rust kwam Swift zelfs op achterstand. Ryan van Dijk bediende na een goede aanval Verburg, die vanaf een paar meter van het doel eenvoudig kon binnen tikken. Dit betekende, ondanks kleine kansen voor Van Wakeren en Sutorius, ook de ruststand.

Swift bleef na rust moeite houden met het compact spelende Smitshoek. Ondanks een veldoverwicht en veel balbezit kwam de ploeg van Logchies niet tot grote kansen. Het duurde tot een kwartier voor tijd dat Roos weer een redding moest verrichten. De doelman was attent op een lage vrije trap van Dennis Dinkgreve. Daarop volgde een aantal gevaarlijke corners waarbij een inzet van Guido de Graaff over ging en een bal van de doellijn werd gehaald.

Swift miste in het vervolg stootkracht en creativiteit om de gelijkmaker te forceren. Van Wakeren had een minuut voor tijd nog een penalty kunnen krijgen toen hij werd neergelegd in de zestien, maar de scheidsrechter wees niet voor de tweede keer naar de stip. Invaller Donny van de Pol kreeg in de blessuretijd nog een honderd procent kans om een punt binnen te slepen, maar zijn schot ging rakelings naast. Swift kende zodoende een valse seizoenstart.

Doelpuntenmaker Daan Sutorius zag wel waar het fout ging voor de Amsterdammers. “We leiden twee keer balverlies en worden vervolgens weg gecounterd. Desondanks hebben wij genoeg mogelijkheden gehad om deze wedstrijd te winnen. We speelden niet verkeerd, maar waren te slordig in de eindfase. Een onnodige nederlaag.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag hoofdklasse A.

Foto’s: José Mol