Amsterdam krijgt geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels, wat de uitkomst van het onderzoek van het RIVM ook is. Dat zei wethouder Sport Eric van der Burg woensdagavond in de gemeenteraad, tijdens een spoeddebat over de gezondheidsrisico’s van de kunstgrasvelden. “We hebben een serieus probleem, los van de uitkomsten van het RIVM-rapport. Ten eerste is het vertrouwen van de mensen weg, zelfs als de resultaten geruststellend zijn. Ten tweede komt er in ieder geval een hoop spul bij in het milieu. In het kader van duurzaamheid vind ik dat sowieso niet kunnen. Dus wat het College betreft komen er sowieso geen kunstgrasvelden met rubbergranulaat bij.”
Afgelopen weekend gaven deskundigen aan dat het rubbergranulaat teveel kankerverwekkende stoffen bevat en dat sporten op deze velden mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit leidde tot veel onrust bij ouders van voetballende kinderen. Amsterdam had nog ruim tien kunstgrasvelden met rubbergranulaat op de planning staan, maar daar gaat in ieder geval een streep doorheen. Volgens de wethouder moet er gekeken worden naar alternatieven voor de rubberkorrels. “Je kan denken aan kokos, kurk en kunststofrubber, alleen bij die laatste gaat het duurzaamheidsargument spelen, dus mijn voorkeur ligt bij kokos of kurk.”
Het vervangen van de velden zal een flink financieel kostenplaatje met zich meebrengen. Dit zal volgens de wethouder in het kader van de gezondheid onvermijdelijk zijn, want terug naar grasvelden is volgens de gemeente geen optie. “Als de resultaten niet geruststellend zijn komt de gemeente direct in actie. Vervanging van de velden kost 23 miljoen euro. Geld is dan geen issue, dat moeten we regelen. Als wij horen dat dit onveilig is, dan zijn dat onvermijdelijke kosten. We kunnen in ieder geval niet terug naar grasvelden. Op kunstgrasvelden kun je veel meer spelen dan op grasvelden. Met alleen grasvelden moet je die capaciteit enorm vergroten in de stad, daar is geen plek voor. Dus terug naar gras is geen optie.”
Vervanging van de velden zou naast een financiële domper ook een logistieke nachtmerrie worden. “Dat gaat om honderden miljoenen euro’s en een enorm logistiek proces.” Amsterdam telt 78 voetbalvelden met rubberkorrels. Het RIVM komt voor de kerst met de resultaten van het onderzoek. Tot die tijd blijft het advies van het onderzoeksinstituut en de GGD om na het sporten op deze velden goed te douchen en schone kleren aan te trekken.
Verslag: Jurgen Boegborn