Home / Algemeen / Niels van der Zaal (Waterwijk) scoort erop los: “Ze vliegen er van alle kanten in”

Niels van der Zaal (Waterwijk) scoort erop los: “Ze vliegen er van alle kanten in”

De terugkeer van Niels van der Zaal bij zaterdag tweedeklasser Waterwijk is een groot succes gebleken. De inmiddels 27-jarige spits is zijn scoringsdrift niet verloren, getuige de achttien competitietreffers dit seizoen. Hij heeft er nog twee nodig voor zijn honderdste in het shirt van de Almeerders.

Voor dit seizoen mikt Van der Zaal op een totaal van dertig goals. Een mooi aantal, zegt hij, en daarmee denkt de spits zijn huidige derde plek in het topscorersklassement op z’n minst te kunnen handhaven. Waar zijn concurrenten wat lijken te haperen, is hijzelf na de winter onverstoord doorgegaan met scoren. Dat bleek ook tegen Loosdrecht (0-3): twee kansen, twee goals. “Ik heb dit seizoen weinig kansen nodig. Op de een of andere manier sta ik altijd op de goede plek”, glimlacht de topschutter. “Als je mij in de zestien aanspeelt is het negen van de tien, of tien van de tien keer, een goal.”

De afgelopen jaren heeft hij zijn strepen verdiend. Als talentvolle aanvaller scoorde hij tachtig keer in vier seizoenen in het eerste elftal. Daarmee verdiende de Almeerder een kans bij eersteklasser Zuidvogels. “Een mooie stap en daar draaide ik ook goed”, blikt hij terug op zijn veertien treffers in het seizoen 2013/14. Daarna kende Van der Zaal twee mindere jaren. Bij Hoofdklasser SDC Putten lag de verdedigende speelstijl hem niet, in Nunspeet kreeg de spits geen vertrouwen van de trainer. Vervolgens keerde hij terug naar Zuidvogels om daarmee naar de Hoofdklasse te promoveren. Vorig seizoen kampte Van der Zaal echter met een slepende schouderblessure. “Dan ben je hersteld, val je in, scoor je drie keer en daarna weer een terugval. We degradeerden, dus het was ook geen prettig seizoen. Dan vraag je jezelf af: wat wil ik nou? Toen kwam Waterwijk langs.”

Als nieuwkomer in de zaterdag tweede klasse B zochten de Almeerders naar versterkingen met ervaring op hoger niveau. Van der Zaal moest voor de doelpunten gaan zorgen. “Voor mijn fitheid en het vertrouwen terugkrijgen, heb ik de stap gemaakt. Het is lekker om de hoek, ik kan lopend naar de club. Dat is echt heerlijk.” Het was zijn bedoeling om fit te worden en weer te scoren. Dat de prestaties nu zo goed zijn, is extra mooi meegenomen. “We spelen leuk en aanvallend voetbal, komen veel voor de goal. Daar ligt mijn kracht. Dan vliegen ze er van alle kanten in.”

Inmiddels is de doelstelling in Almere bijgesteld: handhaving heeft plaatsgemaakt voor een periodetitel. Bovendien zit Waterwijk nog in de districtsbeker. “Het helpt natuurlijk wel als je iemand hebt die aardig wat ballen erin schiet, dat je uit het niets wedstrijden kan winnen.” En een spits die veel scoort, is automatisch interessant voor andere clubs. “Dat is in het verleden wel gebleken. Als er iets moois voorbij komt, sta ik er zeker voor open. Ik gooi niet zomaar die deur dicht.”