VIDEO: Waarom wordt deze penalty van Swift afgekeurd?

VIDEO Het was misschien het breekpunt in de wedstrijd. Swift, dat met 0- voor stond in het bekerduel tegen De Dijk, kreeg in de 68ste minuut haar tweede strafschop. Tobias Kuyvenhoven stiftte de bal op de lat. De bal stuiterde op of over de lijn. De scheidsrechter zag het niet, maar de grensrechter stak zijn vlag in de lucht. Swift vierde het doelpunt al, maar hij telde toch niet.

Niemand begreep waarom grensrechter Haan zijn vlag de lucht in strak na de strafschop van Kuyvenhoven. Weet u het wel? Laten we eerst naar de beelden kijken:

Na afloop reageerde scheidsrechter Henshuys, na het zien van de beelden, als volgt. Henshuys: “De spelers van Swift lopen te vroeg in dus is het een indirecte vrije trap voor De Dijk.” Henshuys hoefde de beelden maar een keer te zien voordat hij zijn oordeel klaar had.  Op de beelden is duidelijk te zien dat de grensrechter vlagt voordat de spelers de bal, in de rebound raken. Het lijkt er op als of hij is geschrokken van zijn eigen vlagsignaal. Waar hij misschien dat dat de bal over de lijn was beseft hij zich dat dit misschien niet het geval is. De verklaring dat de spelers van Swift te vroeg zijn ingelopen is absoluut niet waar zoals duidelijk op de beelden te zien is. Bekijk de beelden nog maar eens een keer. DE verklaring van de scheidsrechter is dus onjuist.

Swift was daardoor, onnodig, van slag en liet De Dijk als nog terug komen tot – en verloor uiteindelijk de strafschop. Als De Dijk niet had gewonnen had niemand het jeer over deze strafschop gehad. Een rapporter van de KNVB, die aanwezig was om de bewuste grensrechter te beoordelen, vroeg na afloop de beelden op. Meer dan leer materiaal voor de grens- en scheidsrechter zal het niet worden.

Na negentig minuten stond het dus – en volgde er de strafschoppenserie:

Foto Reinoud Buijs met op de achtergrond scheidsrechter Henshuys

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)