Vlak voor tijd stelt Ajax drie punten veilig bij Flevo Boys

Na de degradatie afgelopen uit de Derde Divisie hoopt Ajax dit seizoen op meer succes in de Vierde Divisie. Op sportpark Ervenbos in Emmeloord ging het seizoen voor Ajax officieel van start.

De thuisclub begon alleraardigst, want al na vijf minuten spelen moest Timo van Roemburg handelend optreden namens Ajax. Op het moment dat Aran Nijboer kon uithalen voor wat de 1-0 leek te worden. De corner die volgde werd vervolgens snoeihard op de lat gekopt door Marc Reussing. Zo was Ajax dubbel en dwars gewaarschuwd. De thuisclub viel dan wel enthousiast aan, maar in de eindfase werd zelden de vrije man gevonden. Aan de andere kant was het spel van Ajax met name in het eerste bedrijf vrij voorzichtig. Er werd weloverwogen opgebouwd, wat ervoor zorgde dat er maar mondjesmaat verrassende openingen te constateren waren. Dus hadden onder andere Dennis Trefilov en Rydell Poepon en moeilijk begin ondanks de vele goede bedoelingen. Flevo Boys. dat regelmatig prima anticipeerde, kon ondanks dat het twee keer scoorde in buitenspelpositie ook niet echt en stempel drukken op het duel. Dus kabbelde de wedstrijd richting het rustsignaal. Maar zowaar was in de 40e minuut Serghino Sanches (die veelvuldig opkwam) dreigend voor Ajax. Doelman Matyas van Zorge tikte de bal tot corner. Ajax kreeg de smaak te pakken, want nog geen twee minuten later was het Akram Chentouf met een kopbal dichtbij de 0-1 maar Ron Janzen haalde de bal van de doellijn. Derhalve toch een 0-0 ruststand.

Na rust continueerde Ajax de ingezette lijn van de slotfase van de eerste helft. De Amsterdammers waren nu veel meer aanwezig en drukten meer hun stempel op het duel met ook meer tempo dan voor rust. Mede door de prima wissels (Luuk Slegt, Kaj de Jong en Tristan Buis voor Jip Bartels, Akram Chentouf en Dennis Trefilov) oogde Ajax frisser en dreigender. Toch kreeg Ajax even een schrikmomentje toen invaller Gerben Visser al vallend op doel mocht koppen in de 62e minuut. Maar de tot dan toe werkeloze Virgil Deen die een uitstekende betrouwbare indruk maakte greep resoluut in. Onder aanvoering van de frivole Keina Yamaguchi die de gehele wedstrijd een enorme drive liet zien, leek Ajax in de 64e minuut recht op een penalty te hebben toen de rappe Japanner binnen de lijnen omver geduwd werd. Maar leidsman de heer Bouw wuifde het weg en floot voor buitenspel, wat pas na het duwmoment plaats vond . Het gretige Ajax voetbalde een stuk directer in de tweede helft en had na de drie eerdere wissels nu ook Roy Deken en Bas Schaefers binnen de lijnen gebracht voor Glenn van Zoolingen en Dico Koppers. Maar alle goede bedoelingen ten spijt leek dit duel af te stevenen op een toch wat teleurstellende 0-0. Tot de 87e minuut. Wederom stond Keina Yamaguchi aan de basis van een Ajax-aanval waar muziek in zat en aan de linkerkant speelde Yamaguchi zich knap vrij en wist vervolgens Tristan Buis te bereiken, die direct uithaalde in de korte hoek tot verbazing van doelman Matyas van Zorge (0-1).

Ajax kreeg op basis van een veel betere tweede helft loon naar werken, maar Ajax was er nog niet. Vorig seizoen ging het vaak genoeg in de slotfase mis. Gek genoeg was het juist Ajax dat door ging en niet Flevo Boys met een alles of niets offensief. Via Rydell Poepon en Keina Yamaguchi konden de Amsterdammers zelfs het duel in het slot gooien, wat niet gebeurde. Pas in de absolute slotfase werden alle ballen nog maar eens in de 16 meter gepompt door de thuisclub, wat er wel dreigend uitzag maar nooit dreigend werd. En zo kon Ajax zijn eerste zege bijschrijven in de nieuwe Vierde Divisie, ook de eerste uitzege in het kalenderjaar 2022. De laatste uitzege dateerde alweer van 6 november 2021 bij Sparta Nijkerk.

Ajax gaat verder met de thuiswedstrijd volgende week tegen AZSV. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers