Vlijmscherp Ajax zet DOVO opzij voor eerste zege

Ajax heeft de eerste zege in de Derde Divisie zaterdag binnen. De ploeg van Yuri Rose was op eigen veld met 3-0 te sterk voor DOVO. Ricardo Fransberg eiste met twee treffers de hoofdrol op voor de promovendus.

In de eerste tien minuten werd Ajax nog net niet ondersteboven gelopen door een furieus startend DOVO, waar Lars Middelwijk (vorig seizoen Ajax) en de gebroeders Joshua en Enrico Patrick (ex-AFC) een basisplaats hadden. Met enkele venijnige aanvallen en dito schoten hoopte de ploeg van Gert Kruys snel zaken te doen, overigens nog zonder succes. De eerste serieuze aanval van Ajax was na twaalf minuten wel gelijk raak. Tussen enkele verdedigers besloot Ricardo Fransberg uit te halen en zijn schot verdween via het been van Marley Berkvens in het net: 1-0.

Drie minuten later na de openingstreffer was Marijn Sterk uit een vrije trap nog dicht bij 2-0. Aan de andere kant van het veld kwam Kesly den Haag een teenlengte tekort om een voorzet van Joshua Patrick binnen te lopen. Ajax moest continu alert zijn en wanneer ze de defensieve stellingen konden verlaten, waren de Amsterdammers ook meerdere keren dreigend. Zo konden na een lange bal Kevin Owusu Asare en Ricardo Fransberg in de 32ste minuut samen op doelman Hagelstein afgaan. Met een geplaatst schot verdubbelde Fransberg de score.

Met de 2-0 voorsprong op zak werd Ajax in de tweede helft brutaler en straalde veel vertrouwen uit. Dat kreeg in de 63ste minuut helemaal een boost. Van Moerkerk werd door Berkvens tegen het kunstgras geduwd en dat moest de verdediger van DOVO bekopen met een rode kaart. De toegekende strafschop werd door Sonny Pronk, die voor het eerst sinds zijn komst van Hollandia in de basis begon, benut: 3-0.

DOVO haalde bij lange na niet meer het niveau van voor de rust. Ajax had alle touwtjes in handen. Invaller Celso Uhlenbeek had vijf minuten voor tijd zelfs de 4-0 op zijn schoen, alleen schoot hij recht op de voeten van Hagelstein. Toch was de euforie na afloop groot, nu de Amsterdammers eindelijk de eerste zege binnen hebben. Met zes punten uit zeven wedstrijden staat Ajax vijftiende.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.