Hans Bergsma, hier op archiefbeeld, ziet zijn ploeg groeien.

Voetbaldier Hans Bergsma verrast bij Wartburgia met WV-HEDW 6

De stem van Hans Bergsma was zaterdagmiddag bijna continu hoorbaar langs de lijn bij Wartburgia. Hoewel de 55-jarige oefenmeester al sinds de jaren ’80 voor de groep staat als trainer is hij nog steeds bloed fanatiek en eist hij het uiterste van zijn spelers. Dit jaar probeert hij zich met promovendus Wartburgia te handhaven in de derde klasse C.

Vorig seizoen promoveerde de coach, die door zijn karakteristieke stemgeluid, ook wel “de kraai” wordt genoemd vanuit de vierde klasse. Dat deed hij met een team dat twee seizoenen geleden nog door het leven ging als WV-HEDW 6. “We trainen continu op passen, trappen en vroeg druk zetten”, vertelde de oefenmeester zaterdagmiddag. “Ik heb dit team inderdaad meegenomen van WV-HEDW. Daardoor wist ik al wat voor kwaliteit deze ploeg in huis had. Stapje voor stapje proberen we beter te worden.”

Bergsma loopt al meer dan 25 jaar mee in de voetballerij. Zo was hij onder meer eindverantwoordelijke bij de eerste selecties van DCG, Animo, Neerlandia, Legmeervogels en Pancratius. Bij de laatste twee clubs trainde hij zelfs de zaterdag- en zondagselectie.

Trainer Hans Bergsma spreekt zijn spelers bemoedigend toe tijdens het competitieduel met FC Hilversum.
Trainer Hans Bergsma spreekt zijn spelers bemoedigend toe tijdens het competitieduel met FC Hilversum.

Ook als jeugdtrainer heeft Bergsma, die acht seizoen in de jeugd van Ajax speelde, zijn sporen verdiend. Hij was onder meer jeugdcoach bij Ajax en RAP. In het seizoen ’88 – ’89 werd hij zelfs verkozen tot trainer van het jaar.

Hoewel dat dus al bijna dertig jaar is geleden is Bergsma nog steeds bloedfanatiek. “Wij willen altijd een man meer creëren op het middenveld en de tegenstander snel onder druk zetten”, vervolgde Bergsma vol passie.

Ondanks dat Wartburgia pas vier punten bijeen sprokkelde en afgelopen weekend tegen FC Hilversum (2-3, nederlaag) wederom een 2-0 voorsprong verspeelde, is Bergsma optimistisch. Gek is dat niet, want tegen FC Hilversum zag het er vooral in de eerste 25 minuten goed uit. “Ook tegen Zeeburgia (2-2, redactie) begonnen we goed en kwamen we op een 2-0 voorsprong, maar ons probleem is dat het ons spel snel minder wordt. Op moment dat we het veld opkomen klopt het verhaal, maar na half uur zakt het in en kunnen we niet echt omschakelen als de tegenstander zich aanpast.”

Dat is volgens het voetbaldier ook direct het grootste verschil in vergelijking met de vierde klasse. “Hoewel we doorgaans zestig tot 65 procent balbezit hebben, hebben wij moeite met het feit dat we in de derde klasse minder tijd hebben om de bal aan te nemen en door te spelen.”

Bergsma vindt het dan ook lastig om te voorspellen waar zijn ploeg gaat eindigen. “Wij bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare. Wat dat in dit geval is? Dat is moeilijk te zeggen, maar we gaan ons stinkende best doen.”

Bekijk hier de stand en het programma in de zaterdag derde klasse C.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!