Home / slideshow / Voetbalscholen en verenigingen: onderzoek levert interessante conclusies op

Voetbalscholen en verenigingen: onderzoek levert interessante conclusies op

Voetbalscholen en verenigingen: ze zijn in de huidige tijd onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Waar sommige samenwerkingen zorgen voor een verbetering binnen de club, leveren andere juist onrust op. Jan-Willem van der Roest, werkzaam bij de Universiteit Utrecht, hield een onderzoek en kwam tot enkele verrassende resultaten.

Het onderzoek maakt duidelijk dat verenigingen over het algemeen zeer tevreden zijn over hun samenwerking met een voetbalschool. “Tegelijkertijd zijn er zorgen over voetbalscholen in het algemeen”, stelt Van der Roest. “Daarbij ontstaat een opvallende paradox. Waar clubs van mening zijn dat niet alle voetbalscholen te vertrouwen zijn, vinden ze hun eigen samenwerking vaak goed te noemen.”

De respondenten in het onderzoek zijn van mening dat de KNVB en gemeente Amsterdam zich meer zouden moeten focussen op de regulatie van voetbalscholen. Zo komt de suggestie naar voren om een keurmerk uit te delen aan voetbalscholen die te vertrouwen zijn. “Het is voor clubs en leden belangrijk om te weten met wat voor soort voetbalschool ze in zee gaan.”

Daarnaast vindt een gedeelte dat voetbalscholen niet te kopen mogen lopen met een overstap naar een Betaald Voetbal Organisatie. “Veel voetbalscholen garanderen niet dat ze een speler naar een BVO brengen, maar wekken wel de suggestie dat dit gebeurt. Daarmee verleiden ze spelers naar hen toe, terwijl het soms lastig is waar te maken. Het zou voor de gemeente en KNVB een optie kunnen zijn om hiernaar te kijken.”

Het mag echter duidelijk zijn dat in de moderne structuur van verenigingen een voetbalschool een belangrijke rol kan spelen. “Het kan een goede manier zijn om het trainingsgedeelte van de voetbalclub omhoog te helpen. Natuurlijk kunnen ook ouders goede trainingen geven, maar met een voetbalschool kan het niveau omhoog gaan. Er zijn namelijk voldoende goede samenwerkingen te vinden.”

Van der Roest kreeg al van meerdere partijen te horen dat ze graag meer onderzoek willen hebben naar het onderwerp. De onderzoeker sluit niet uit dat dit gaat gebeuren. “Ik zou dit onderwerp dolgraag verder willen uitdiepen. Dan lijkt het me interessant om in te zoomen op de goede voorbeelden die er zijn. Wat maakt het dat de samenwerking zo goed verloopt? En wat kunnen we daarvan leren? Dat zou ons een steeds beter beeld geven.”

Tekst: Jordi Smit

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend