Home / Algemeen / Voetbaltoernooi voor asielzoekers in Weesp

Voetbaltoernooi voor asielzoekers in Weesp

FC Weesp organiseert op zaterdag 19 augustus een voetbaltoernooi voor asielzoekers en -statushouders. Het GASTVRIJ voetbaltoernooi heeft na gezelligheid vooral ook een sociale functie, meent de organisatie.

Albert van Elst, wedstrijdsecretaris van de club en als vrijwilliger taalcoach voor inburgeringscursussen, kwam met het idee om vluchtelingen bij elkaar te brengen en aan het voetballen te krijgen. Bij FC Weesp spelen al een aantal asielzoekers die ook in de stad verblijven. “Middels het voetbal kan iedereen op een goede manier socialiseren. Veel van de mensen die nieuw zijn in Nederland hebben nog geen kennis kunnen maken met verenigingen, daar is dit ook voor bedoeld.”

De aanmeldingen kwamen binnen uit het hele land. Inmiddels hebben achttien teams zich ingeschreven, bestaande uit afvaardigingen van asielzoekerscentra en groepen van verschillende locaties van Vluchtelingenwerk. “Wij hebben zelf het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) benaderd om het evenement kenbaar te maken. Daarna is het snel gegaan.” Er worden zo’n tweehonderd voetballers verwacht en Van Elst hoopt dat er net zoveel publiek naar Weesp komt.

Het doel van het toernooi, naast het laten zien van hoe gastvrij de voetbalclubs zijn voor vluchtelingen, is volgens de organisatie ‘verbinding’. “Wij spelen niet om een beker of iets dergelijks, want daarvoor is het klassenverschil waarschijnlijk te groot. Het gaat om de gezelligheid, de cadeautjes en de Weespermoppen voor de spelers.”

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)