Home / slideshow / Volendam-talent Panka onder de indruk: “Echt een toptrainer”
Dyllandro Panka

Volendam-talent Panka onder de indruk: “Echt een toptrainer”

Dyllandro Panka maakte afgelopen zomer de overstap van Purmersteijn naar FC Volendam. Bij zijn nieuwe club maakt het talent minuten in Jong Volendam en traint hij af en toe mee met het eerste elftal.

Overstap

“Het bevalt hier uitstekend”, zo begint Panka. “Ik heb het hartstikke naar mijn zin. Toen ik bij Jong Volendam kwam, zat ik direct in een kleine, maar gezellige groep. We trainen vaak met een spelersgroep van rond de twaalf man. Je ziet dat we daardoor ook een hechter team zijn geworden. Jammer genoeg zie je het nog niet terug in de resultaten, maar we trainen hard. Bovendien leer ik een hoop, vooral tactisch. Tot nu toe heb ik het dus goed naar mijn zin bij Volendam.”

Eerste elftal

Panka liep afgelopen zomer zes weken stage bij AZ. Doordat de zaakwaarnemer van de jonge voetballer goede contacten had met trainer Wim Jonk, ging het balletje met FC Volendam rollen. “Hij kwam kijken bij wedstrijden. Vervolgens heb ik nog een keer persoonlijk met Jonk getraind. Daaruit is gebleken dat ik aan kon sluiten bij Jong Volendam.” Panka heeft inmiddels al een aantal keer met het eerste elftal meegetraind. “Ik maakte zaterdag mijn eerste goal en de laatste paar weken gaat het eigenlijk erg goed.”

“Wat Jonk voor trainer is? Dat vind ik persoonlijk echt een toptrainer. Zijn voetballend inzicht, benadering en uitleg: ik kan gewoon veel van hem leren. Hij geeft me steeds een aantal tips en die probeer ik dan gelijk op te pakken. Dan merk je dat die tips erg in mijn spel helpen. Het zijn over het algemeen simpele aanwijzingen, maar daarmee krijg je toch wat meer ruimte en kans om je eigen spel te spelen.”

Niveauverschil

Het Volendam-talent merkt een duidelijk verschil met het niveau van Purmersteijn. “Alleen al bij een simpel positiespel merk je dat. Het grootste verschil zie ik daarnaast bij het tactische aspect, bijvoorbeeld hoe je moet staan en lopen. Bij Purmersteijn was dat toch iets simpeler. Hier zit de technische staf er overal kort op met beelden en analyses. Ik heb altijd wel moeite gehad met het tactische gedeelte, omdat ik op oudere leeftijd ben gaan voetballen (Panka was lang keeper, red.). Daardoor heb ik dat jaren niet meegekregen. Nu leer ik een hoop. Zo willen we natuurlijk als team drukzetten en ben ik daar een onderdeel in. Als één iemand niet meewerkt, dan valt alles uit elkaar. Dat merk je dus wel.”

Eigen spel

Nu Panka bij Volendam is gewend, gaat hij steeds beter spelen. Hij maakte zelfs afgelopen weekend zijn eerste doelpunt. “Ik trainde de eerste week erg goed, maar vervolgens raakte ik geblesseerd aan mijn lies. Daar heb ik de eerste drie maanden wat mee gesukkeld. Inmiddels ben ik twee maanden blessurevrij en gaat het beter. De laatste twee wedstrijden stond ik in de basis en dat heb ik zelf afgedwongen. Zodra ik mijn eigen spel ga spelen, haal ik weer het meeste uit mezelf. Dan kan ik laten zien wat ik heb.”

Tekst: Jordi Smit

Foto: Orange Pictures

Send this to a friend