Voorbeschouwing Ajax-Swift: Winnaar lijkt zeker van lijfsbehoud in de Hoofdklasse

Onze wedstrijd van de week speelt zich deze week af op Sportpark de Toekomst. In de zaterdag Hoofdklasse staan de enige twee Amsterdamse ploegen weer tegenover elkaar. Ajax en Swift ontmoeten elkaar nu de competitie het einde nadert. Beide ploegen hebben de punten hard nodig om ook volgend seizoen in de Hoofdklasse uit te mogen komen.

Ajax en Swift hebben allebei 26 punten en de voorsprong op een nacompetitieplek bedraagt maar drie punten. Swift heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan Ajax en de overige concurrenten. Het ligt voor de hand dat de winnaar van dit duel een hele grote stap zet richting handhaving. Dat de verschillen klein zijn bleek al uit de twee eerdere ontmoetingen dit seizoen. Op 12 december van het afgelopen jaar eindigde Swift-Ajax in een doelpuntloos gelijkspel. Twee maanden later troffen de clubs elkaar weer in de derde ronde van de districtsbeker. Het leverde weer een gelijkspel op (1-1). Swift nam uiteindelijk de strafschoppen beter en de ploeg van Mark Evers vindt zichzelf nu terug in de finale nadat het afgelopen zaterdag WV-HEDW uitschakelde.

van zoolingen

Glenn van Zoolingen is bezig aan zijn laatste maanden bij Ajax en moet zijn club hierin zien te behouden voor de Hoofdklasse. De middenvelder vertrekt na dit seizoen naar AFC. ”Als je van Swift wint kun je de laatste wedstrijden rustig uitspelen. Het gevoel in de groep is goed en we hebben vertrouwen in een overwinning. Ik denk dat we voetballend beter zijn en daar moeten we gebruik van maken. We zullen verzorgd op moeten bouwen en ons zo erdoorheen zien te voetballen. We moeten niet teveel meegaan in het fysieke spel van Swift zoals in de eerdere wedstrijden.”

Van Zoolingen en zijn ploeggenoten hebben absoluut een reden om vertrouwen te hebben in een goede afloop. Van de 26 punten die Ajax verzamelde werden er maar liefst 20 behaald op Sportpark de Toekomst. ”Het is moeilijk te zeggen waar dit ligt. We spelen bij Ajax wel op een fantastisch veld. Ons spel is meestal een stuk beter als we thuis spelen.”

bosboom

Swift verzekerde zich afgelopen weekend van een finaleplek in de beker door WV-HEDW aan de kant te zetten. Aanvoerder Hasse Bosboom neemt het met zijn Swift in die finale op tegen Topklasser Magreb’90. ”In de afgelopen jaren lagen we er altijd voor de winterstop al uit. We zijn blij dat we nu zover zijn gekomen. De prioriteit ligt wel bij de competitie”. En daarin pakte Swift uitgerekend tegen ODIN’59 weer eens drie punten. De kampioenskandidaat werd op een smadelijke nederlaag getrakteerd (2-1).

Bosboom is opgelucht dat zijn ploeg de negatieve spiraal heeft weten te doorbreken. ”Het vertrouwen is terug. We weten nu wat ervoor nodig is om wedstrijden te winnen. We benaderen de wedstrijd tegen Ajax als ieder ander. We zullen compact moeten spelen en onze linies dicht bij elkaar moeten houden zodat de technisch vaardige spelers van Ajax zo min mogelijk ruimte krijgen. Daarnaast is Ajax een ploeg die hoog druk wil zetten. In de omschakeling liggen onze mogelijkheden. Als we winnen staan we er goed voor al moeten we ons dan nog niet rijk rekenen.”

Foto boven: Paul Stoeltie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)