Voorspelling 2016/2017: De glazen bol van de hoofdredacteur

Nog één nachtje slapen en dan is voor mij eigenlijk pas echt de aftrap van het seizoen 2016/2017. Natuurlijk zijn de hoogste afdelingen al een paar weken bezig, maar als iedereen eenmaal heeft afgetrapt is het feest écht begonnen. Het speculeren is dan afgelopen en kunnen we overgaan op de feiten. Wat kunnen we dit seizoen verwachten?

Als ik de afgelopen week alle voorbeschouwingen lees op het nieuwe seizoen, valt me gelijk één ding op. Iedere trainer of speler heeft het over het linkerrijtje, een periodetitel of het kampioenschap. Natuurlijk zegt niemand dat ze gaan degraderen of een zwaar jaar zullen krijgen, maar toch zullen er clubs zijn die dat mee gaan maken. Niet iedereen kan immers een prijs pakken. Maar je moet natuurlijk positief zijn, anders kan je net zo goed niet beginnen.

Het speculeren aan de vooravond van het seizoen is mooi. Het doet me dan altijd weer denken aan al die Feyenoord-supporters op de ‘open dag’ in de Kuip. Altijd weer die illusie dat ze kampioen worden. Nou ja, je begrijpt wat ik bedoel.

Onlangs moest ik voor een andere website mijn voorspelling (de eindstand) van de Tweede Divisie geven. Het is lastiger dan je denkt en aan het eind van het seizoen zal ik er wel behoorlijk naast zitten. Maar het is zeker leuk om te doen.

Wat kunnen we in onze regio verwachten? Hoeveel kampioenschappen kunnen we vieren? Het afgelopen seizoen waren het er twaalf. Gaan we dat dit seizoen overtreffen? Ik ben alle, door ons te volgen, afdelingen even langs gegaan en zet mijn voorspelling voor het nieuwe seizoen op een rij. Een gewaagde keuze, maar ik neem het voor lief als ik het aan het eind van het seizoen door iedereen word uitgelachen. Tegelijkertijd daag ik iedereen uit om zijn voorspelling te delen. Dan kunnen we tenminste samen lachen.

KLASSE KAMPIOEN? Kanshebbers? En verder…
Tweede Divisie De titelstrijd gaat tussen Katwijk en Jong AZ, met Kozakken Boys als outsider. AFC krijgt het ondanks de goede start lastig en zal net boven de streep eindigen, rond plaats 13.
Derde Divisie De Dijk is een grote kandidaat voor de titel. Ik verwacht JVC Cuijk en Be Quick 1887 als concurrenten. OFC krijgt het lastiger en eindigt aan de bovenkant van de middenmoot.
Hoofdklasse (zat) Noordwijk is de gedoodverfde favoriet met Ter Leede en Achilles Veen als concurrenten. Ajax hoopt op een periode en met een beetje geluk gaat dat lukken. Swift gaat verrassen met een vijfde plaats.
Hoofdklasse (zon) ADO’20 zie ik als kampioen, al zijn er ook voor mij veel onbekenden ploegen in deze afdeling. SWZ Sneek en Hollandia kunnen ver komen. JOS mag zich mengen in de strijd voor een periode.
Eerste klasse (zat) Geen prijzen voor onze clubs in deze klasse. Zowel AFC als Aalsmeer zal moeten wennen aan het niveauverschil ten opzichte van vorig jaar. AFC (5e) zal het beter doen dan Aalsmeer (9e). Let op Volendam, dat dit seizoen getraind wordt door Sander Middelbeek. Kampioen? Werkelijk geen idee.
Eerste klasse (zon) Na het missen van de titel vorig jaar is Purmersteijn de favoriet voor de titel. Zeeburgia en Fortuna Wormerveer zijn de grootste uitdagers. Voor nieuwkomer Legmeervogels gok ik op een plek rond plaats 7/8.
Tweede klasse A (zat) WVHEDW, HBOK, EDO en ZOB gaan strijden om de titel. WV is de favoriet. DVVA kan verrassen (periode?). Voor OSV, Overbos en Buitenveldert zal het een lastig seizoen worden.
Tweede klasse B (zat) AMVJ strijdt altijd bovenin mee, maar dit jaar zal het gaan tegenvallen. FC Almere is kandidaat voor de titel met CSW, DSHC en De Bilt. Amstelveen moet zich richten op handhaving.
Tweede klasse B (zon) ZSGOWMS moet het dit jaar gaan doen. Ze steken er met kop en schouders bovenuit. Hoofddorp en Abcoude gaan ook bovenin meedraaien. Pancratius en Hooglanderveen (van trainer Karel Knaap) kunnen verrassen. DCG en AGB lijken niet mee te gaan doen om de prijzen dit jaar, maar zullen het linkerrijtje wel halen.
Derde klasse B (zat) Blauw-Wit Beursbengels is met ruime voorsprong de grootste kanshebber op het kampioenschap. Zandvoort, VVC en Arsenal volgen.
Derde klasse C (zon) Misschien wel de spannendste afdeling met veel kanshebbers. Arsenal, RODA’23, DWS en FC Weesp zijn de favorieten. DWS zet ik op de eerste plaats. Verder zie ik een outsiderrol voor Diemen. VVA/Spartaan is even afwachten. Martinus en Ouderkerk zijn onderkant middenmoot.
Vierde klasse E (zon) Voor het eerst veel Amsterdamse clubs in deze poule. SDZ wil favoriet zijn en is dat ook. Concurrentie van Meteoor, Purmerend en IVV.
Vierde klasse F (zon) AS’80 gaat hoge ogen gooien. TOG gaat verrassen. Real Sranang en De Meer moeten een rol van betekenis kunnen gaan spelen.
Overige Verder verwacht ik veel van Waterwijk (zat 3B oost), Kadoelen (zat 3A), Atletico Amsterdam (zat 4B), Pancratius (zat 4E) en NFC (zon 4D).

 

Mathijs Groenewoud
Hoofdredacteur Het Amsterdamsche Voetbal