Voorspelling 2017/2018: De glazen bol van de hoofdredacteur

Na de Tweede-, Derde Divisie en de Hoofdklasse is het nu eindelijk tijd voor alle andere teams om aan het seizoen 2017/2018 te beginnen. Hoofdredacteur Mathijs Groenewoud gaf de afgelopen weken al zijn voorspelling over de landelijke afdelingen, maar nu kijkt hij, net als vorig jaar, weer in zijn glazen bol om de verrichtingen van de clubs uit onze regio te voorspellen.

“Voordat ik mijn blik op de nieuwe jaargang werp, wil ik toch even een korte terugblik op de voorgaande editie van mijn glazen bol. Voorspellen is altijd lastig, maar ik moet zeggen dat ik er uiteindelijk niet eens zo heel ver vandaan zat. Natuurlijk waren er grote missers. ZSGOWMS zou kampioen worden in de tweede klasse, maar degradeerde. Dat AGB de titel greep had ik ook niet verwacht. Voor de rest zat ik er niet echt naast. Lees de vorige voorspelling hier gerust terug.

Dan het nieuwe seizoen 2017/2018. Natuurlijk heb ik niet alle ploegen in actie kunnen zien tijdens de voorbereiding en ken ik zeker niet alle ploegen van buiten Amsterdam. Toch denk ik een redelijke inschatting te kunnen maken voor het verloop van de komende jaargang. Al is de wens en hoop op een goed resultaat soms sterker dan de realiteit. Ik ben alle afdelingen langsgegaan en zet mijn voorspelling weer voor u op een rij. Een gewaagde keuze hier en daar, maar als ik er naast zit zal ik vast door menigeen worden uitgelachen. Dus bij deze daag ik iedereen het zelfde te doen en dan kunnen we aan het eind van het seizoen er samen om lachen.”

 

KLASSE Kanshebbers, verrassingen en degradanten
Zaterdag 1A Een prachtige afdeling met veel mooie clubs van buiten Amsterdam die allemaal ambities hebben, onder wie Leuke afdeling met ook Mark Evers (ARC) en Sander Middelbeek (Volendam). Wij richten ons op promovendus WV-HEDW en FC Aalsmeer. Voor WV moet het nu eindelijk eens lukken om zich te handhaven. De ploeg van Kees Oostermeijer moet in staat zijn zich bij de eerste zeven te spelen. Aalsmeer heeft zich dusdanig versterkt en ondanks dat trainer Van Garderen zegt voor handhaving te gaan, denk ik dat ook zij in het linkerrijtje eindigen. Promovendus Te Werve wordt door de kenners het meest gevreesd.
Zondag 1A Prachtige afdeling met vijf clubs uit onze regio en twintig derby’s. Een klasse om naar uit te kijken. Van JOS Watergraafsmeer mag veel worden verwacht na de degradatie uit de hoofdklasse, al leverde de club ook aan ervaring in. Een plek bij de eerste vier moet kunnen. Nieuwkomer AGB zal het lastig krijgen, maar rechtstreekse degradatie moet ontlopen kunnen worden. Ook Legmeervogels zal een zwaar seizoen krijgen met veel nieuwe spelers. Voor hun geldt hetzelfde als AGB. Zeeburgia presteerde tot op heden wisselvallig. Ik verwacht een eindklassering tussen plaats 4 en 7. Nieuwkomer Hoofddorp zal alle zeilen bij moeten zetten om zich te handhaven. De eerste weken zullen voor hun cruciaal zijn.
Zaterdag 2A Onze Koningsklasse. Maar liefst acht clubs uit onze regio en dus 56 derby’s! De grootste kanshebber voor de titel? Amstelveen Heemraad, ZOB en HBOK. Al kende de ploeg uit Zunderdorp een lastige voorbereiding. DVVA, Buitenveldert en Blauw Wit zullen niet mee doen om de prijzen, maar ook niet in de problemen komen. Arsenal zou wel eens kunnen verrassen dit seizoen en AMVJ mag het de bovenste drie lastig gaan maken. Voor OSV en Ron van der Velde wordt het een lastig verhaal om zich te handhaven.
Zondag 2A, B en C Helaas zijn al onze clubs verdeeld over drie afdelingen. Nieuwkomer DWS (in 2A) zal zich moeten aanpassen aan het niveau na twee promoties op rij. Als de start van het seizoen goed is, verwacht ik geen problemen, maar als het even tegenzit wordt het een lang seizoen. In 2B hebben we DCG, Aboude en Weesp. Abcoude zie ik daarvan als hoogste eindigen met zeker kansen op een periodetitel. Voor DCG en Weesp is even afwachten; een plek in de middenmoot voor beiden. In 2C hebben we dan nog Pancratius en KDO. KDO zal het zwaar gaan krijgen, maar voor Pancratius zet ik in op een plek bij de eerste drie en kansen op de titel.
Zaterdag 3A, B en C In zaterdag 3A zie ik absoluut kansen op succes voor Kadoelen en in 3B moet VVC hun ambities eindelijk eens waarmaken. Overbos en Pancratius kunnen ook meedoen om de prijzen. In 3C voorzie ik geen hoofdprijs voor een Amsterdamse club, al moet JOS Watergraafsmeer weer in staat zijn de nacompetitie te halen
Zondag 3C Deze Amsterdams/Haarlemse afdeling kent op papier drie favorieten voor de titel: ZSGOWMS, SDZ en De Kennemers, met ZSGOWMS als uitgesproken favoriet. De club mag met minder dan het kampioenschap geen genoegen nemen. Voor RODA’23 en Sporting Martinus is de vierde plaats het maximale. Ouderkerk en Diemen moeten zien weg te blijven van de onderste vier plaatsen. Voor Diemen zou dat geen probleem mogen zijn, Ouderkerk moet oppassen.
Zaterdag overig Purmersteijn (zaterdag 4A) heeft veel kwaliteiten en moet kampioen kunnen worden. Voor TOB (4C) verwacht ik een periodetitel. AC Amsterdam is de grootste kandidaat voor de titel. In 4D gok ik op FC Amsterdam en CTO’70, in 4E zie ik Overamstel een goede kans maken op de titel.
Zondag overig In 4E moeten NFC en Zwanenburg mee kunnen doen om de prijzen, al wordt een kampioenschap lastig. In 4F zal het een strijd worden tussen AC Amsterdam, VVA/Spartaan en De Meteoor met Nieuw West United als outsider. In 4G is Real Sranang in mijn ogen de favoriet met Fortius en TOG als kanshebbers voor een periodetitel.