Os Lusitanos

Voorzitters Os Lusitanos ontvangen jubileumpenning van gemeente Amsterdam

Voorzitter Mario Chaves en bestuurslid/secretaris Carlos Martins van respectievelijk Grupo Desportivo e Recreativo Os Lusitanos en zaalvoetbalvereniging Os Lusitanos ontvingen donderdagmiddag uit handen van de gemeente Amsterdam de jubileumpenning. Deze kregen zij voor het vijftigjarig bestaan van beide afdelingen.

Os Lusitanos diende voor de Portugese gastarbeiders begin jaren ’70 als samenkomstplaats. Zij werkten hun eerste voetbalwedstrijden vlakbij het Olympisch Stadion af, waar Ajax in die jaren met voetballers als Johan Cruijff, Piet Keizer en Johan Neeskens de wereld veroverde. In een cafetaria aan het stadionplein werden binnen Os Lusitanos de eerste clubvergaderingen gehouden. Maar Os Lusitanos was meer dan een plek waar een potje voetbal werd gespeeld: bij de vereniging kwamen Portugezen samen om in hun eigen taal over het leven te discussiëren, vonden dansavonden plaats en werden zelfs excursies naar onze buurlanden georganiseerd. Allemaal om de Portugese cultuur onder de mensen levend te houden.

Langzaamaan werd de vereniging steeds groter, mede door de vrouwen en kinderen die van de Nederlandse overheid eveneens naar ons land mochten komen. De club zocht daarom naar een ruimte om een eigen accommodatie te vinden. Vlak achter de Albert Cuyp, aan de Govert Flinckstraat, vonden de bestuurders een ruimte die vroeger gebruikt werd als garage. Os Lusitanos turnde deze plaats om tot een buurthuis waar mensen elkaar voortaan konden onmoeten en activiteiten konden organiseren.

Eind jaren ’90 vond echter een splitsing plaats tussen de twee takken. Os Lusitanos had inmiddels furore gemaakt binnen het zaalvoetbal, terwijl het niet meer lukte om hetzelfde pad te volgen met Grupo Desportivo e Recreativo Os Lusitanos (het buurthuis). Carlos Martins besloot daarom, als een van de leden die sinds de beginjaren bij de vereniging aanwezig was, om met de zaalvoetbalclub apart verder te gaan. Er werden twee besturen aangewezen, die voortaan de zaken in goede banen zouden leiden. Zo is het mogelijk dat er donderdagmiddag twee voorzitters voor de Amsterdamse wethouder stonden, met een gezamenlijk verhaal.

Os Lusitanos is anno 2020 een zaalvoetbalvereniging met tien verschillende nationaliteiten, zo vertelt bestuurslid en scheidsrechter José Lopes tevreden. “Het mooie van Os Lusitanos is dat we elkaar allemaal stuk voor stuk kennen, omdat we niet zo’n groot ledenbestand hebben. Het is een gezellige vereniging, waar absoluut nog Portugese invloeden doorheen lopen. Zo proberen we regelmatig Portugese hapjes met elkaar te eten, ook met de niet-Portugezen. Die vinden dat dan leuk om mee te maken. Verder hebben we een prachtige zaal, waarin we elke vrijdag onze wedstrijden afwerken.”

Ook Grupo Desportivo e Recreativo Os Lusitanos, de gastheer van de middag, heeft nog volop bestaansreden in Amsterdam. “Iedere week komen hier nog altijd Portugezen in Amsterdam samen om met elkaar over het leven te praten, waaronder mijn vader”, vertelt Mario Chaves trots. “Met voetbalwedstrijden uit de Portugese competitie komen zij ook en tijdens interlandduels van het Nationale team van Portugal zit het hier afgeladen vol, zeker als het om een EK of WK gaat. Dan zijn er ook een hoop niet-Portugezen, die het hier simpelweg gezellig vinden. Wat dat betreft zitten we op een prachtige locatie, waarbij we nog altijd de Portugese sfeer ademen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto’s: Fadie Hanna

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)