18122015 PEC Zwolle - Ajax via website PEC Zwolle

Vrouwen Ajax op valreep van 2015 naar eerste plaats

De vrouwen van Ajax hebben zich door een 1-3 zege bij PEC Zwolle op de eerste plaats van de ranglijst genesteld. De ploeg van Ed Engelkes passeerde op de laatste wedstrijddag van 2015 voorbij FC Twente dat zelf niet in actie kwam. Ajax heeft een punt meer dan de ploeg uit Enschede, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

Een echt winterkampioenschap is het dus niet, maar feit is wel dat de Amsterdammers bovenaan de ranglijst staan als 2016 begint. Toch zal trainer Ed Engelkes met gemengde gevoelens terugkijken op de laatste wedstrijd van het jaar. Natuurlijk was er de winst, maar tevens zag de coach aanvoerder Daphne Koster en doelvrouw Eli Sarasola met blessures uitvallen.

Ajax leek na vier minuten al op voorsprong te komen door Chantal de Ridder, maar haar treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In een zeer moeizame wedstrijd was het uiteindelijk Tessel Middag die, na bijna een half uur spelen,  de Amsterdammers op voorsprong zette.

Ajax was beter dan Zwolle en had veelvuldig balbezit. Kansen vielen er nauwelijks te noteren. Na dat Koster met een hoofdblessure moest uitvallen was de organisatie bij de Amsterdammers even zoek. Esmee de Graaf profiteerde daarvan en zij zorgde een kwartier voor tijd voor de 1-1.

Ajax ontsnapte na die gelijkmaker zelfs aan een achterstand toen De Graaf haar inzet gestopt zag worden door Sarasola. De doelvrouw zou later de wedstrijd geblesseerd moeten verlaten. In een ‘alles of niets’ offensief trok Ajax uiteindelijk toch de overwinning over de streep. In de 88ste minuut zorgde Merel van Dongen voor de 1-2. Daarna zorgde Middag, met haar tweede doelpunt van de avond, voor de 1-3 eindstand. Vanaf zo’n 45 meter schoot ze de bal over keepster Nadja Olthuis.

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.