Vrouwen Os Lusitanos terug aan de top: “We zijn als team echt gegroeid”

In 2016 wonnen de vrouwen van Os Lusitanos de beker, maar enkele maanden later verdween het eerste elftal van het hoogste podium. Inmiddels zijn de zaalvoetbalsters terug en kunnen hun revival vrijdagavond bekronen in de bekerfinale tegen Drs Vijfje.

Met voormalig Eredivisie-speelsters Bouchra Moudou (oud-AZ, PEC Zwolle en ADO Den Haag), Marlous Pieëte (ex-FC Twente, Ajax en 51 interlands voor Oranje) en Suzanne Marees (eerder AZ, Telstar, FC Twente en Ajax) is het niet zo gek dat Os Lusitanos weer tot de topploegen behoort. Het binnenhalen van die ervaring was een bewuste keuze van de Amsterdammers, ook al hadden bijvoorbeeld Pieëte en Marees geen verleden in het zaalvoetbal. “We hebben gekeken naar dames die werklust en vechtersmentaliteit meenemen”, zegt trainer Nuno Ferreira.

Twee jaar geleden werd er een doorstart gemaakt en vorig jaar kwam Ferreira als nieuwe trainer binnen, nadat hij drie jaar daarvoor de heren van Os Lusitanos onder zijn leiding had. Weinigen hadden gedacht dat de Amsterdammers zo snel terug aan de top zouden zijn. Dat is ook de reden dat de oefenmeester behoorlijk bescheiden blijft over de kansen op een mogelijke dubbel. “We bekijken het echt wedstrijd voor wedstrijd. Dat hebben we eigenlijk het hele seizoen gedaan, omdat wij ook niet hadden verwacht dat we met zo’n nieuwe groep in het eerste jaar zo ver zouden komen. We zijn als team echt gegroeid.”

De eerste kans op een prijs is vrijdagavond in het Topsportcentrum in Rotterdam, tegen Drs Vijfje. Beide ploegen ontlopen elkaar nauwelijks. In de competitie won Os Lusitanos in Amsterdam nipt met 3-2, terwijl in Groningen de punten werden gedeeld: 3-3. Op de ranglijst – allebei hebben ze zich geplaatst voor de play-offs om het landskampioenschap – eindigde Os Lusitanos (derde) slechts op doelsaldo boven Drs Vijfje. “Ik denk dat de kansen vrijdag fifty-fifty zijn”, vervolgt Ferreira. “We hebben het er al een paar weken over. Ik hoop dat het een mooie finale wordt, dat we niet teveel last van zenuwen krijgen. Dan komt het wel goed.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)