Waterwijk werd eindelijk kampioen van de vierde klasse B

Waterwijk kampioen

ASC Waterwijk heeft zaterdagmiddag met 8-0 gewonnen van ZSGO. Die overwinning was genoeg om kampioen te worden, aangezien FC Amsterdam gelijkspeelde tegen VVA/Spartaan, kwam het drie punten te kort voor de titel. Daarmee promoveert Waterwijk  naar de derde klasse.

Voor de wedstrijd was het eigenlijk al duidelijk: Waterwijk wordt vanmiddag kampioen. ZSGO, dat uit 17 wedstrijden nog geen enkel punt behaalde, bleek de gehele wedstrijd veel te zwak voor het energieke Waterwijk. De openingsgoal valt dan ook meteen in de tweede minuut door een puntertje van Roland Morlock, wanneer meteen al duidelijk te zien is dat Waterwijk de middag gaat domineren. De ploeg ruikt de overwinning al, maar trainer Mark de Boer maakt de ploeg meteen attent op het feit dat er nog een hele wedstrijd gespeeld moet worden. Na 10 minuten spelen zijn er alweer genoeg hectische momenten geweest voor het doel van ZSGO. Een aantal fraaie aanvallen van Waterwijk zorgen ervoor dat de keeper van ZSGO genoeg te doen heeft.

In de 14e minuut kopt Ronny Pieterse de bal op de lat, die terug het strafschopgebied in valt. Achterin wordt er vervolgens een terugspeelbal veroorzaakt, waardoor Waterwijk mag gaan aanleggen vanaf een paar meter. De kans wordt helaas niet verzilverd. In de 22e minuut wordt de score toch uitgebreid. Voorafgaand aan de goal, wordt een doorgebroken Almeerder fel getackeld door een speler van ZSGO die aan de noodrem trekt, maar hiervoor geen kaart ontvangt. Een vrije trap vanaf zo’n 20 meter transformeert in een voorzet en wordt in eerste instantie gemist, maar Joel van Ooijen tikt ‘m er daarna verzekerd in: 2-0.

Zo blijven er veel kansen voor Waterwijk komen, dat de middag wel eens af zou kunnen sluiten met dubbele cijfers. Door sterk combinatiespel ontstaan fraaie kansen en uit een goede counter in de 27e minuut scoort Ronny Pieterse en is de wedstrijd beslist. Binnen 5 minuten na de 3-0 zijn er twee miniscule kansjes voor ZSGO, maar de ploeg die vanaf de aftrap al met 10 man speelt mist concentratie en laat ook vanmiddag zien waarom het nog geen punten behaald heeft dit seizoen. Een vrije trap wordt direct genomen, maar mist kracht noch plaatsing en een doorgebroken speler heeft moeite met aannemen, waardoor Wilco Mackaay, doelman van Waterwijk, ook nog wat mag doen en de bal makkelijk uit de lucht pakt. Het blijkt de enige arbeid die de doelman van Waterwijk hoeft te verrichten op deze zonnige zaterdagmiddag. Waterwijk blijft over de ploeg uit Amsterdam heen denderen en na goed overzicht van Joel van Ooijen, pikt Ricardo Kolk ook z’n doelpunt mee in de 35e minuut  voor de 4-0.

Bram Mackaay (l) en keer en zoon Wilco vieren de titel en de promotie naar de derde klasse
Bram Mackaay (l) en keeper en zoon Wilco vieren de titel en de promotie naar de derde klasse

ZSGO komt er niet meer aan te pas. Na de rust is topscorer Danny Koster in het veld gekomen, die z’n waarde direct bewijst. In de eerste minuut van de tweede helft maakt hij koud en op fraaie wijze de 5-0, door de bal de kruising in te schieten. Dat betekent zijn 13e goal van het seizoen. In de 53e minuut schiet Wiebe Faber een vrije trap van net buiten de zestien goed in, maar de bal mist net wat hoogte waardoor de drukke keeper van ZSGO de bal nog net met z’n handen kan keren. Waterwijk hoeft de wedstrijd enkel nog rustig uit te spelen en dat doen ze dus ook. Rustig is het woord wat de tweede helft beschrijft, al denkt de keeper van ZSGO daar misschien anders over. Waterwijk speelt de bal rustig rond en zoekt de ruimtes wanneer mogelijk. De sfeer op het balkon wordt ook steeds beter en de spelers worden toegezongen met de megafoon die steeds vaker van zich laat horen. In de 65e minuut geeft Jelmer Bruins goed voor, die een prima wedstrijd speelt, waarmee Kolkie prachtig z’n tweede van de middag maakt door de bal meteen te nemen en zo met een volley te scoren: 6-0.

ZSGO is er wel klaar mee. Spelers gaan op de grond zitten, hebben snel kramp en de concentratie is ver te zoeken. Het is Waterwijk dat er niet op uit is om de Amsterdammers te verpulveren, anders zou een monsterscore zeker mogelijk geweest zijn. In de 81e minuut en even daarna vallen de laatste twee doelpunten en eindigt de wedstrijd in 8-0. Waterwijk heeft verdiend gewonnen en promoveert zo naar de derde Klasse. Voor ZSGO heeft het puntloze seizoen geen gevolgen: volgend jaar wordt de Vijfde Klasse afgeschaft en zo blijft de club uit Amsterdam in de vierde Klasse spelen.

Verslag: Jordi de Jong