Scheidsrechters SVA

Week van de Scheidsrechter: op bezoek bij Scheidsrechters Vereniging Amsterdam

De Week van de Scheidsrechter gaat deze week van start. Het jaarlijkse terugkerende moment geeft de voetballerij de mogelijkheid om de scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Wij gingen daarom bij Scheidsrechters Vereniging Amsterdam (SVA) langs om het beroep van Neerlands arbiter eens onder de loep te nemen.

Scheidsrechters Vereniging Amsterdam is gelegen naast de voetbalvelden van GeuzenMiddenmeer, ingekapseld tussen de hockeyvelden van HC Athena. De vereniging viert over een kleine 3 jaar zijn honderdjarige jubileum. Sinds de oprichting dient het niet alleen als trainings-accommodatie voor zowel talentvolle arbiters die de droom hebben ooit in de eredivisie te acteren als voor KNVB-scheidsrechters die fit willen blijven, maar speelt het eveneens een actieve rol in het bij elkaar brengen van scheidsrechters om hen de kans te geven ervaringen met elkaar te delen. Want dat het zijn van scheidsrechter niet altijd even eenvoudig is, dat moge duidelijk zijn.

Personen die ooit mochten ervaren hoe het is om op het veld leiding te geven, hebben onvermijdelijk meegemaakt dat er commentaar was op beslissingen. Terecht of niet, arbiters hebben regelmatig te maken met kritiek. “Daarmee leren we natuurlijk om gaan”, vertelt Jan Laarman, trainer van de arbiters op de donderdagavond. Laarman was in het verre verleden voetballer, maar besloot op latere leeftijd alsnog arbiter te worden. Op zijn 47ste moest hij daarmee echter gedwongen ophouden, omdat de regels van de KNVB dat nu eenmaal voorschreven. Desondanks kwam hij als scheidsrechter tot de hoogste klasse in het amateurvoetbal.

De vereniging zag in het verleden meermaals scheidsrechters van de vereniging doorbreken in het betaald voetbal. Talent en werklust spelen daarin volgens Laarman de grootste rol. “Het is onvermijdelijk dat je sterk in je schoenen moet staan als je scheidsrechter wil zijn. Je moet vooraf, tijdens en na de wedstrijd een bepaalde zelfverzekerdheid uitstralen, waardoor mensen het accepteren wanneer je beslissingen neemt. Daarnaast moet je soms ‘doof’ zijn voor de opmerkingen die je tijdens de wedstrijd krijgt.” Mocht een scheidsrechter in de fout gaan, dan moet hij volgens Laarman het overige gedeelte van de wedstrijd alsnog objectief blijven fluiten. “Elke scheidsrechter heeft wel eens het inzien dat de beslissing niet juist is, maar dat mag niet ten koste gaan van de rest van de wedstrijd. Het is simpelweg een kwestie van het moment snel vergeten en door te gaan op de lijn waar je vóór die beslissing zat.”

Laarman dient op de donderdagavond als vaste trainer voor de leden van SVA, waarbij hij de trainingen zo gevarieerd mogelijk probeert te houden. “Anders is het voor hen ook niet leuk”, stelt hij. Voorzitter Peter de Waard is tijdens de trainingen eveneens van de partij. De Waard is niet alleen trots op de gerenommeerde scheidsrechters, maar heeft met onder meer Yannick Mahieu ook een zeer talentvolle arbiter in zijn midden. Mahieu is tevens bestuurslid technische zaken bij SVA. “Het is prachtig om te zien dat hier soms prominente scheidsrechters in de vereniging lopen, omdat dit voorbeelden zijn voor de jongens die deze doelen graag nog eens willen bereiken. Dat geeft ze alleen maar een extra stimulans om de lijn door te trekken.”

Tijdens de training van donderdagavond werkten de scheidsrechters onder leiding van Laarman bovenal aan hun conditie en wendbaarheid. “Ik loop gemiddeld zo’n 10 kilometer per wedstrijd”, vervolgt De Waard. “Dat zijn natuurlijk niet alleen maar lange sprinten, maar dat zijn vaker korte stukjes. Alles valt of staat in een wedstrijd uiteindelijk met op de juiste momenten op de juiste plaats staan. Dat vereist niet alleen loopvermogen, maar eveneens inzicht in het spelletje. Dat leer je door veel ervaring op te doen en jezelf steeds te verbeteren. Daar maken we als scheidsrechters elke wedstrijd stappen in.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)