De Amsterdamse scheidsrechter Jack Ligtvoet is in navolging van Johan Jensch de tweede scheidsrechter in onze regio die in een week tijd met geweld op de voetbalvelden in aanraking kwam. Ligtvoet kreeg zondag tijdens het duel ZTS-Graftdijk een beuk in zijn nek zoals hij zelf zegt. Diverse scheidsrechters overwegen een staking als het geweld aanhoudt op de velden.
Het gebeurde allemaal in de 89ste minuut van de wedstrijd. Tot dat moment was er weinig aan de hand. Ligtvoet: “Ik had in de 36ste minuut van de eerste helft een speler van thuisclub ZTS weg moeten sturen. Hij bedreigde een tegenstander en daar gaf ik hem een gele kaart voor. Hij reageerde daarop zo agressief en bedreigde me. Ik kon niet anders dan hem met rood van het veld sturen.”
De wedstrijd speelde zich verder onder rustige omstandigheden af. Pas toen Graftdijk in de 89ste minuut de 2-2 maakte liep het uit de hand. Niet bij iedereen maar in ieder geval bij de keeper van ZTS. Ligtvoet: “Achteraf hoorde ik dat hij ook de broer is van de speler die ik eerder van het veld heb gestuurd. Op dat moment wist ik dat niet.”
Na de gelijkmaker (Mike van Diepen trof de paal maar via een meegelopen verdediger van ZTS werd het toch 2-2) wilde Otto de Wildt van Graftdijk de bal snel uit het doel halen om misschien nog de winnende treffer te kunnen maken. Ligtvoet: “De doelman van ZTS probeerde dat heel opzichtig te verhinderen door onder meer aan het shirt van de tegenstander te trekken. Ik besloot hem daarvoor te bestraffen met een gele kaart. Het gevolg was dat hij tegen mij begon te schelden en agressief werd. Daarop toonde ik een tweede gele kaart zodat ook hij kon vertrekken. Op het moment dat ik het in mijn boekje wilde noteren en de keeper van het veld afliep bedacht hij zich waarschijnlijk. Hij stormde op me af en gaf me een dreun in mijn nek.”
Ligtvoet viel duizelig op de grond en werd vervolgens geholpen door de verzorgers van beide teams. Ligtvoet: “Daarna heb ik hem ook nog direct de rode kaart gegeven.” Ondanks het voorval besloot hij het duel te hervatten. “Ik had wel wat hoofdpijn maar zag dat er nog maar 90 seconden te spelen waren. Mijn boosheid was gericht op die keeper en niet op die andere spelers. Ik laat me niet door zo’n gek uit het veld slaan. Twee gekke broers verstieren het voor de rest.”
Na dat Ligtvoet voor de laatste keer had gefloten werd hij door het bestuur van ZTS direct opgevangen en begeleid. “Ze brachten me zelfs naar mijn auto. Dat hebben ze uitstekend gedaan. Gisteren (maandag, red.) heb ik bij de politie aangifte gedaan van mishandeling door de ZTS-keeper”.
Het incident heeft veel teweeg gebracht bij de scheidsrechters in Amsterdam en omstreken. Diverse arbiters laten via social media weten een staking te overwegen als dit weer gebeurt. Ligtvoet: “Ik begrijp de reacties van de collega’s maar ik vind het een leuke hobby waar ik veel plezier aan beleef. Als het collectief besloten wordt een weekend te staken dan doe ik daar aan mee maar dan krijg je wel dat de goede spelers onder de kwade lijden. “