West I scoort hoog in onderzoek naar kunstgras

Kunstgrasvelden hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt in het amateurvoetbal. Meer dan de helft van de 2500 Nederlandse amateurclubs beschikt over één of meerdere kunstgrasvelden, zo berekende beslist.nl op basis van cijfers van de KNVB. Uit onderzoek blijkt dat de Randstad (West I en West II) de meeste kunstgrasvelden telt.

In Nederland beschikt 58% van de amateurclubs over één of meerdere kunstgrasvelden. In het westen van het land wordt er het meest op kunstgrasvelden gevoetbald. In district West I heeft 77% van de clubs minimaal één kunstgrasveld. Met dit percentage staat West I ruim op de tweede plaats. West II scoort het hoogst met een percentage van 86%.

Een derde van de eerste elftallen speelt haar thuiswedstrijden op een synthetische mat. Clubs die in hogere klassen uitkomen spelen ook meer op kunstgras dan clubs in de lagere klassen van het amateurvoetbal. In de derde divisie en de hoofdklasse heeft 95% van de clubs een kunstgrasveld. In de vijfde klasse is slechts 31% van de clubs in het bezit van een kunstgrasveld.

Clubs uit de zaterdagcompetities (65%) spelen naar verhouding vaker op kunstgras dan de clubs uit de zondagse klassen (53%). De hoofdklasse zondag en de zaterdag eerste klasse B (West II) zijn de meest aantrekkelijke competities voor voetballers die van kunstgras houden. De liefhebbers van natuurgras komen het best tot hun recht in de zaterdagse vijfde klasse Noord.

Bron: beslist.nl infographic

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)