Wethouder pleit om niet te spelen

Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam roept op om komend weekend in heel Nederland geen amateurvoetbal te spelen. Dit zei hij vanmiddag tegen de NOS. Eerder lieten diverse clubs weten komend weekend niet te zullen spelen. De KNVB heeft voor vanmiddag (17:00 uur) een persconferentie belegd op het hoofdkantoor in Zeist.

Van der Burg pleit er voor om alle amateurwedstrijden komend weekend af te gelasten. Tegen de NOS zegt hij : “Het is in het amateurvoetbal nu de tweede dode binnen een jaar. Dit kan echt niet.”

Van der Burg refereert ook aan het overlijden van een OSV-supporter in januari van dit jaar. Hij kwam om het leven na een trap van Sporting Noord speler Silvester M. M werd  vorige week tot drie jaar cel veroordeeld.

In Amsterdam nemen steeds meer clubs het initiatief om iets te organiseren. Eerder lieten DVVA en TOS-Actief al weten komend weekend niet te zullen spelen. Scheidsrechter Roelof Luinge heeft op persoonlijke titel aangegeven dat hij zaterdag de wedstrijd VVA’71-DTS (hoofdklasse A) niet zal fluiten. Luinge “Ik wil een statement maken tegen het geweld op de voetbalvelden.”

In Almere hebben alle clubs besloten om uitstel van hun wedstrijden te vragen. De KNVB heeft daar inmiddels toestemming voor gegeven.  Zij zullen komend weekend dus NIET spoelen. Vincent Dymanus , bestuurslid van AS’80: “Wanneer de familie Nieuwenhuizen en Buitenboys er achter staan gaan we aanstaande zaterdag om 11:00 uur vanaf het terrein van Almere City met alle leden van alle Almeerse verenigingen lopen langs het sportpark van Buitenboys om zo een eerbetoon te brengen aan de overleden grensrechter en te laten zien dat we tegen agressie op de velden zijn.”

Dat het overlijden van Richard Nieuwenhuizen een enorme impact heeft blijft wel uit de vele reacties. Niet allen in Nederland is geschokt gereageerd. Ook de wereld voetbalbond FIFA heeft gereageerd.  BLatter liet KNVB voorzitter Michael van Praag weten zeer geschokt te zijn en bracht zijn  medeleven over. Op de website van de FIFA zegt voorzitter Sepp Blatter: “Voetbal is een spiegel van de samenleving en helaas komen dezelfde kwalen die de maatschappij teisteren ook voor in ons spel, in dit geval geweld.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!