Wil je graag een eigen voetbalclub oprichten in Amsterdam? Dan weet je misschien niet zo goed waar je moet beginnen. Niet gek, want er komt behoorlijk veel kijken bij het starten van een eigen voetbalvereniging. Om ervoor te zorgen dat je voortvarend van start kunt, hebben wij een handige checklist voor je gemaakt. Doe er je voordeel mee!
1. Onderzoek de kansen en mogelijkheden
Omdat er in Amsterdam al een groot aantal voetbalclubs is, is het verstandig om eerst onderzoek te doen naar de kansen en mogelijkheden. Je wilt immers voorkomen dat je veel tijd en moeite steekt in het oprichten van een voetbalclub, terwijl achteraf blijkt dat hier geen tot weinig animo voor is.
2. Stel een missie en visie op
Als uit onderzoek blijkt dat er voldoende kansen en mogelijkheden zijn voor een nieuwe voetbalclub, zet je het proces voort. Stel allereerst een missie en visie voor de vereniging op. Wil je bijvoorbeeld alleen recreatievoetbal aanbieden of ben je van plan om getalenteerde voetballers op te leiden voor een hoger niveau? Dit helpt je om een koers voor je voetbalclub uit te stippelen.
3. Richt je voetbalclub op
Een voetbalclub wordt pas erkend als je deze officieel hebt opgericht. Omdat de kans groot is dat het een vereniging wordt, moet je naar de notaris voor de oprichting. Zo’n iemand stelt de notariële akte en de statuten op. Hij regelt bovendien dat je voetbalclub ingeschreven wordt in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
4. Ga op zoek naar een locatie
Is je voetbalclub officieel opgericht? Van harte gefeliciteerd! Je kunt alleen nog niet direct beginnen met het geven van trainingen en spelen van wedstrijden, want je hebt ook nog een locatie nodig. Hiervoor kun je het beste in overleg gaan met de gemeente. Zij hebben mogelijk nog een geschikte locatie waar de benodigde faciliteiten al (grotendeels) aanwezig zijn. Al dit niet het geval is, willen ze vast met je meedenken over een oplossing.
5. Regel de financiën
Een voetbalclub heeft geld nodig om te kunnen bestaan. Denk daarom ook na over de financiën. Bepaal bijvoorbeeld hoe je geld binnen wilt halen. Grote kans dat je de leden contributie laat betalen, maar overweeg ook om op zoek te gaan naar sponsoren. Zoek bovendien uit of je in aanmerking komt voor subsidies van de provincie of gemeente.
6. Kies een bestuur
Staat je voetbalclub ingeschreven in het Handelsregister? Dan moet je een dagelijks bestuur hebben. Het dagelijks bestuur van een vereniging moet ten minste bestaan uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Je kunt er eventueel voor kiezen om ook nog een aantal algemene bestuursleden aan te stellen. Zorg er altijd voor dat het bestuur uit een oneven aantal personen bestaat.
7. Sluit de juiste verzekeringen af
Last but not least moet je de juiste verzekeringen afsluiten voor je nieuwe voetbalclub. Sluit in ieder geval een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor schade die de vereniging aan (spullen van) anderen veroorzaakt. Een aanvullende bestuurs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn ook het overwegen waard voor een voetbalclub.
Een inventarisverzekering is ook geen overbodige luxe voor een voetbalclub. Deze verzekering dekt bijvoorbeeld schade aan het meubilair in het clubgebouw door diefstal, inbraak of vandalisme. Een gebouwverzekering is ook aan te raden. Hiermee verzeker je niet alleen het clubgebouw zelf, maar ook alle bijgebouwen, hekken, lichtmasten en ga zo maar door.