Winterkoning 11: Geinburgia (5D)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. In deel 11: Geinburgia. Dit seizoen hoopt de koploper van de vijfde klasse D het langer vol te houden dan vorig seizoen, waarin het nét niet kampioen werd.

Afgelopen seizoen kroonde Geinburgia zich ook tot winterkampioen van de vijfde klasse. Toen gaf de ploeg van Peter van Buuren de voorsprong uit handen, waardoor het kampioenschap op één punt verschil werd misgelopen en Geel Wit’20 ermee vandoor ging. Uiteindelijk werd Geinburgia ook in de nacompetitie uitgeschakeld en dus moet de ploeg het dit seizoen opnieuw gaan proberen om te promoveren.

Geinburgia staat bijna halverwege de competitie één punt voor op aanjager WVHEDW dat ook nog een wedstrijd meer gespeeld heeft. Van de negen wedstrijden werden er zeven gewonnen, één keer gelijkgespeeld en één keer verloren (5-1 van WVHEDW). Met een bredere selectie hoopt Van Buuren dat zijn ploeg het dit seizoen langer kan volhouden in de strijd om het kampioenschap.

Trainer
Van Buuren is nu bezig aan zijn derde achtereenvolgende seizoen bij Geinurgia, waar hij in het begin van de eeuw ook al drie jaar trainer was. Als het gaat om het verschil met vorig seizoen, waarin de koppositie in de tweede seizoenshelft uit handen werd gegeven, hamert hij vooral op de breedte van de selectie. “We zijn in de breedte sterker geworden, waardoor we blessures makkelijker kunnen opvangen zonder het elftal te verzwakken. Dat was vorig jaar een beetje het probleem. Toen had ik echt maar elf of twaalf gelijkwaardige spelers en dat is nu zo’n veertien of vijftien geworden.”

Toch ziet de oefenmeester ook verbeterpunten voor rest van het seizoen. “De trainingsopkomst wil nog weleens wisselen, terwijl ik denk dat daar juist winst uit halen is. Ook door de tijdsbesteding honderd procent te benutten en niet iedere keer een kwartiertje later te beginnen. Dat zijn bij elkaar toch uren per maand dat je niet traint en dat is zonde.” Verder is Van Buuren vooral positief over zijn ploeg. “We hebben een hele leuke ploeg die heel goed met elkaar overweg kan, ook buiten het veld. Daar zijn we heel tevreden over als technische staf.”

Blikvanger
Luuk Schrijvers (20) komt uit de jeugd van Geinburgia en maakte op zijn zeventiende al zijn debuut in het eerste elftal. Daarna was hij even gestopt met voetballen om dit jaar weer terug te keren bij de club. Het begon met meetrainen en wachten op een kans, maar al snel veroverde hij een basisplaats. Nu is hij niet meer weg te denken uit het hart van de verdediging. “We hebben een heel goed team. Je wordt goed opgevangen; elke donderdag na de training met z’n allen even chillen. Beetje playstationen, tafeltennissen, darten, altijd leuk. De teamsfeer is heel goed en dat is wel echt een voordeel.”

Volgens Schrijvers kan het afmaken van kansen nog wel wat beter in de tweede seizoenshelft. “Makkelijk te zeggen natuurlijk als verdediger,” lacht Schrijvers. “Maar het is wel een klein puntje. We scoren voor een koploper eigenlijk nog te weinig (25 keer), dus het zou mooi zijn als we in de tweede seizoenshelft wat meer goals kunnen maken. Dan zal het ook wat makkelijker worden voor de verdediging, want we hebben wel een aantal wedstrijden met een minimaal verschil gewonnen waarin het lang spannend bleef, terwijl het ook al snel klaar kon zijn.”

Verwachting 2019
Voor Geinburgia duurt het nog even tot dat de competitie weer begint; 10 februari komt nummer drie Kismet op bezoke. Trainer Van Buuren hoop dan goed uit de startblokken te komen. “We gaan eerst op trainingskamp naar Renesse. Daar is wel tijd voor ontspanning, maar gaan we ook heel serieus trainen en praten met die jongens in de hoop dat we het langer volhouden dan vorig seizoen. Daar ga ik ook vanuit, want we zijn in de breedte sterker geworden. Ik heb goede hoop dat we ons kansje pakken voor het kampioenschap.”

De jonge Schrijvers hoopt ook dat de goede lijn kan worden doorgetrokken. “Ik hoop dat we dit door kunnen zetten om kampioen te worden en dus te promoveren naar de vierde klasse. Je moet wel realistisch zijn, want je kan nog een aantal punten verliezen maar eerste of tweede moet toch wel lukken. Verder afzakken kan niet.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)