Home / Algemeen / Winterkoning 8: Geuzen Middenmeer / DEVO’58 (4D)

Winterkoning 8: Geuzen Middenmeer / DEVO’58 (4D)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. In deel 8 twee koplopers: in een spannende zaterdag vierde klasse D hebben Geuzen Middenmeer en DEVO’58 voorlopig een klein voordeel.

Tijdens de winterstop zijn er twee ploegen die de lijst aanvoeren, maar dat kan over twee weken zo weer anders zijn. De verschillen bovenin zijn behoorlijk klein. Geuzen Middenmeer (beter doelsaldo) en DEVO’58 hebben uit de eerste elf wedstrijden 23 punten gepakt – het onderlinge duel eindigde gelijk – en worden op één punt gevolgd door Vlug & Vaardig en Overamstel. Op 19 januari staat de laatste speelronde van de eerste periode op het programma, met daarin een mooie kraker: Geuzen Middenmeer – Vlug & Vaardig. En waar twee vechten om één been, kan een derde (DEVO’58) er stilletjes mee heen gaan.

Geuzen Middenmeer
In het derde seizoen als eerste elftal – de selectie is van origine een vriendenteam – lijkt Geuzen Middenmeer grote stappen vooruit te hebben gemaakt. Nu krijgen ze niet alleen complimenten voor het leuke spel, ook worden de punten dit seizoen gepakt. “Je merkt zowel op als buiten het veld dat die jongens alles met elkaar doen. Ze hebben nog net niet dezelfde vriendin”, zegt trainer Ferry van der Meulen.

Ruim een maand geleden riep hij nog dat ‘een kampioenschap totaal niet realistisch is’. Daar is Van der Meulen op teruggekomen. “Ik denk dat we er nu meer geloof in hebben dat we tegen de bovenste ploegen punten kunnen pakken.” Toch is er volgens de oefenmeester voldoende progressie te boeken. Daarvoor haalt hij bijvoorbeeld het dure puntverlies tegen SDZ (3-1) aan. “Tegen mindere tegenstanders hebben wij het vaak moeilijk, omdat wij het geduld missen om ze stuk te spelen. Mijn jochies (gemiddeld 23 jaar, red.) willen het liefst meteen vooruit. Daarin merk je dat ze nog jong zijn.”

DEVO’58
De echte dark-horse van de competitie. Vorig seizoen was dit team vol expats de Zaterdag 2, spelend in de reserve vierde klasse, nu is het het vlaggenschip van DEVO’58. Het doel aan het begin van het seizoen: niet als laatste eindigen. “Dat is ruimschoots gelukt”, lacht trainer Peter Prasing. “Ik heb een leuke ploeg, alleen een beetje afhankelijk van bepaalde spelers die vanwege werk en familie-verplichtingen niet altijd kunnen. Ik wil ook de underdog blijven, want in principe zijn we pas net begonnen.”

Wel kan de oefenmeester niet ontkennen dat de Amsterdammers nu tot één van de kanshebbers voor een prijs behoren. “Dat ga ik ook zeker niet uit de weg. Waar we nu staan, is heel knap. Dat hebben de jongens goed gedaan. Als ik naar de ploegen om ons heen kijk, denk ik dat wij ook bij de eerste vier horen.”

Verwachting 2019
Opvallend is dat beide ploegen zichzelf niet zien als uitgesproken titelfavoriet. DEVO’58 schuift dat in de schoenen van Geuzen Middenmeer en Vlug & Vaardig, terwijl Van der Meulen verrassend nummer vijf De Meer aanwijst. “De vorm van de dag zal ook bepalend zijn. Iedereen kan van elkaar winnen in de top-5.” Na de wedstrijd tegen Vlug & Vaardig zal in Amsterdam-Oost worden gesproken over de doelstelling. “Dan weten we waar we staan en kunnen we kijken waar we naartoe willen werken. Mochten we de periodetitel pakken, vind ik dat we moeten uitspreken om voor het kampioenschap te gaan.”

Voor DEVO’58 is dat veel te vroeg, zegt Prasing gelijk. “Wij kijken nog niet naar een kampioenschap. Laten we er gewoon een leuk seizoen van maken en kijken hoe ver we komen. Je moet na de winterstop wel kijken hoe alles verloopt. We hebben wat oudere jongens, dus je hebt iets meer met blessures te maken. De doelstelling is zeker bijgesteld. Ik wil nu bij de bovenste vier eindigen.”