Home / Algemeen / Winterkoning deel 1: AFC zaterdag (1A)

Winterkoning deel 1: AFC zaterdag (1A)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een twaalfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 1: AFC, dat als promovendus boven verwachting goed presteert in de zaterdag eerste klasse A.

Trainer Benno Nihom was voorafgaand aan het seizoen voorzichtig met het uitspreken van zijn doelen: “In eerste instantie is handhaving de doelstelling.” Dertien wedstrijden later ziet de wereld er heel anders uit voor AFC. De promovendus gaat de feestdagen in als koploper, dankzij een indrukwekkende reeks van zes overwinningen op rij. In drie weken tijd werd een achterstand van zeven punten op Zuidvogels goedgemaakt, mede door een 2-0 overwinning op de concurrent. Nu heeft AFC een voorsprong van één punt.

In de eerste seizoenshelft bleken alleen laagvliegers VVZ’49 en FC Aalsmeer (allebei 3-1) te sterk voor de Amsterdammers. Ondanks de feeststemming die na afloop van de laatste wedstrijd tegen SVL (3-1 overwinning) op Sportpark Goed Genoeg heerste, liet Nihom weten dat de koppositie vooralsnog van ondergeschikt belang is voor AFC. De stand in de tweede periode, waarin de Amsterdammers een voorsprong van vier punten hebben op De Merino’s, wordt belangrijker geacht met het oog op promotie.

De trainer
“Winterkampioen worden is leuk, maar het betekent niets.” Trainer Benno Nihom kon zijn woorden van een jaar geleden herhalen, al stond er nu een iets grotere glimlach op zijn gezicht. “In de eerste klasse is het net even leuker dan in de tweede klasse. Dit is een lekker toetje. Winterkampioen in de eerste klasse, ja hallo..”

Nihom kent een uitstekende start als hoofdtrainer. In zijn eerste seizoen werd hij met AFC kampioen in de tweede klasse A, nu gaan de Amsterdammers ook als winterkampioen van de eerste klasse in. De sterke reeks is voor hem het bewijs dat AFC tot grote dingen in staat is. “Wij nemen het goede gevoel van die zes overwinningen mee naar de tweede seizoenshelft. Wij kunnen de jaarwisseling in met het gevoel dat wij thuishoren op dit niveau en dat het nog wel een heel leuk 2017 kan worden.”

Blikvanger
Pepijn Veerman dacht er eind vorig seizoen aan om te stoppen met voetballen, totdat Benno Nihom aan de lijn hing om hem te overtuigen van de zondag- naar de zaterdagtak over te stappen. Een overstap waar Veerman inmiddels – na zeven doelpunten – geen spijt van heeft. “Ik zou proberen om te kijken of de knie het na een lange blessure zou kunnen houden. Het heeft allemaal heel goed uitgepakt, want ik heb het prima naar mijn zin bij de zaterdag.”

Dat het meteen zo goed zou draaien bij de promovendus, had hij niet verwacht. “Niemand zelfs. Een paar weken terug stonden we nog zeven punten achter, dit is dus een verrassing. Maar ik vind ons wel de terechte winterkampioen. We spelen goed voetbal en hebben een brede selectie. Ik denk dat we de perfecte mix hebben.”

Verwachting 2017
Zowel Nihom als Veerman wil nog niet op de zaken vooruit lopen. “Eerst een periode pakken”, zegt Veerman stellig. Nihom vult aan: “Met een periodetitel pakken we in ieder geval een prijs en mogen we voor promotie spelen. Dan is de druk er af. Wat er daarna bij komt, is mooi meegenomen.”

Dat AFC in het nieuwe kalenderjaar nog op bezoek moet bij alle concurrenten, hoeft volgens Veerman geen problemen op te leveren. “Natuurlijk is het jammer dat we die topwedstrijden niet thuis spelen, maar als wij ze spelen als de afgelopen weken komt het goed.” Een kampioenschap is nu immers niet ondenkbaar volgens Nihom. “Wij hoeven geen kampioen te worden, wij willen gewoon meedraaien. Maar als je in december bovenaan staat, kan dat in mei natuurlijk ook.”

Foto’s: Tom Poederbach

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)