Winterkoning deel 1: Sporting Almere

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een zevendelige serie op een rijtje. Vandaag deel één: Sporting Almere uit de zesde klasse B.

Terugblik

“Ik kijk met een fijn gevoel terug op de eerste seizoenshelft”, vertelt Sporting-trainer Igor van Gelderen. “Mijn ploeg is heel snel een team geworden. Het moment dat iedereen besefte dat we met zijn allen moeten knokken om het maximale resultaat te behalen, was tijdens het duel aan het begin van het seizoen met Kismet. Na vijftien minuten stonden wij al met 2-0 achter, maar uiteindelijk wonnen wij het duel met 4-3. In de wedstrijd haalde ik drie basisspelers naar de kant en die bleven alle drie in de dug-out zitten om te zien hoe de ontmoeting zou aflopen. De gewisselde spelers waren bijna blijer dan de jongens die in het veld stonden.”

De kracht van de spelersgroep van Sporting Almere is volgens Van Gelderen ook dat er niet verzaakt word. “Er staan tijdens elke training bijna dertig man op het veld. Een speler mag bij mij ook alleen maar afzeggen als hij een goede reden heeft. Doordat wij daar als begeleidingsstaf consequent opletten, blijft de groep scherper. Ik schroom ook niet om de betere jongens op de bank te zetten.”

Trainer

Van Gelderen is sinds dit seizoen trainer bij Sporting Almere. Het is zijn elfde club als trainer. Tijdens de vorige voetbaljaargang was hij trainer van de zondag 1 van Buitenboys. “Sporting Almere is een fijne club om trainer van te zijn, maar het is wel een lastige club. Veel leden en bestuursleden zijn gewend dat het eerste op een hoger niveau speelt”, aldus Van Gelderen.

De selectie van Sporting Almere., met trainer Igor van Gelderen in het midden.
De selectie van Sporting Almere., met trainer Igor van Gelderen in het midden.

De coach, die ook hoofd jeugdopleiding is, doelt daarmee op het verleden van Sporting Almere. De club werd opgericht na het faillissement van de amateurs van Almere City FC, dat team speelde jarenlang in de hoogste regionen van het amateurvoetbal. “Het voordeel is dat ik al wat langer met de club bekend ben, maar ik moet wel scherp blijven. Als ik verslap, wordt dat onmiddellijk gezegd. Bij Sporting houden wij elkaar scherp.”

Blikvanger

Davey Scholte is dit seizoen de aanvoerder van Sporting Almere. “Wij gaan met een heerlijk gevoel de winterstop in”, zegt Scholte. De captain pakte vorig week dankzij een 6-0 zege op DWSM de eerste periodetitel in de clubhistorie. “De tegenstander was fysiek sterk, maar als team hebben we keihard gevochten. De blijdschap na het behalen van de periodetitel was groot. Enkele weken geleden stonden wij nog zes punten achter op de koploper en nu staan we alleen bovenaan!”

Davey Scholten, aanvoerder Sporting Almere.
Davey Scholte, aanvoerder Sporting Almere.

Verwachting 2015

Promoveren naar de vierde klasse, dat is waar de equipe van Van Gelderen in 2015 voor gaat. Van Gelderen: “Wij willen ook met de club verder groeien op organisatorisch gebied, niet alleen met het eerste, maar zeker ook met de jeugd. Over het aantal doelpunten dat mijn ploeg heeft gemaakt, kan ik alleen maar tevreden zijn. Natuurlijk wil ik graag beter voetballen, maar in de zesde klasse is dat lastig. Er wordt vooral fysiek gevoetbald. Een kampioenschap is mooi, maar dan zijn wij er nog niet. Als wij in de nacompetitie goed presteren, spelen wij volgend jaar in de vierde klasse!”

Door het opheffen van het laagste niveau kunnen ploegen komend seizoen door promoveren naar de vierde klasse.

Verslag: Wesley Verboom

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!