Home / Algemeen / Winterkoning deel 2: AGB (2B)

Winterkoning deel 2: AGB (2B)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een twaalfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 2: AGB, gepromoveerd en meteen een behoorlijk gat geslagen in de zondag tweede klasse B.

Pas op de laatste speeldag verzekerde AGB zich vorig seizoen van het kampioenschap in de zondag derde klasse C. Als promovendus werd niet heel veel van de Amsterdammers verwacht, maar met een paar gerichte versterkingen verrast AGB iedereen. De minste doelpunten tegen in de competitie en slechts één team (Abcoude) dat meer doelpunten maakte.

De ploeg van Senel Cebar, bezig aan zijn negende seizoen op Sportpark Ookmeer, verloor dit seizoen ook pas één keer. In en tegen Hooglanderveen werd het 3-2. De andere concurrenten (Abcoude, Pancratius en SCH’44) werden allemaal verslagen. Dat de Amsterdammers in het laatste weekend voor de winterstop na strafschoppen door LSVV werden uitgeschakeld in de districtsbeker, mocht de pret niet drukken. AGB gaat de winter namelijk als koploper in met liefst negen punten voorsprong.

De trainer
Negen punten. Trainer Senel Cebar kan zijn glimlach niet onderdrukken. “Het is heel knap wat wij hebben bereikt”, zegt hij terugblikkend op de eerste seizoenshelft. Hij had niet verwacht dat zijn ploeg zo goed uit de startblokken zou komen. “Die voorsprong van negen punten verrast mij echt. Wij gaan met een heel goed gevoel de winterstop in.”

Makkelijk ging het echter niet altijd voor de Amsterdammers. Een voorbeeld was de laatste competitiewedstrijd van 2016, op bezoek bij Kampong (1-2). “Misschien het geluk van de koploper. Dat een balletje voor ons net aan de juiste kant van de paal binnen valt en een tegenstander minder geluk heeft tegen ons. Bovendien zijn we nog altijd ongeslagen op eigen veld. Dat is iets moois om 2016 mee af te sluiten.”

Blikvanger
In die wedstrijd tegen Kampong tekende de inmiddels 37-jarige Lesley van Dams voor beide doelpunten. Hij wordt door zijn trainer ‘het paard’ genoemd, vanwege zijn uithoudingsvermogen. De aanvallende middenvelder, bezig aan zijn vierde seizoen bij AGB, is inmiddels wat gewend. “En ik had niet verwacht dat wij het zo goed zouden doen in de tweede klasse. Wij hebben een prima selectie, een goede groep en dit voetbal ligt ons beter. De tweede klasse is ook veel leuker om in te voetballen.”

Al had Van Dams, dit seizoen al goed voor zeven treffers, iets meer verwacht van de tegenstand. “Ik had het niveau hoger ingeschat. Wij laten nu wekelijks zien dat wij op dit niveau horen. Als je kijkt naar wat wij als promovendus hebben neergezet, staan wij terecht bovenaan. Kampioenschap? Laten we niet te vroeg juichen. Maar wanneer wij uit de eerste drie wedstrijden zeven punten pakken, zijn we echt tot grote dingen in staat.”

Verwachting 2017
Een jaar geleden was Cebar vrij duidelijk halverwege het seizoen in de derde klasse C: wij worden kampioen. Die woorden maakte AGB waar, al ging het moeizamer dan verwacht. Ondanks de ruime voorsprong waagt de oefenmeester zich deze keer niet aan een uitspraak. “Eerst zien hoe we door de wintermaanden komen. Dan loopt het vaak iets stroever bij ons. Als we eind februari nog steeds zo’n mooie voorsprong hebben, dan durf ik wel verder te kijken.”

Bij Van Dams verschijnt een kleine glimlach als de woorden ‘eerste klasse’ vallen. “Het moet kunnen, waarom niet. Natuurlijk willen we er nog niet te vroeg over beginnen, maar een kampioenschap is haalbaar. We hebben niet zomaar negen punten voorsprong gepakt.” Hij krijgt bijval van zijn trainer, die de overwinning op Kampong nog even aanhaalt. “Als we dat soort wedstrijden ook winnen, dan weet ik niet waar dit eindigt..”, grijnst Cebar.

Foto’s Mario Wormhoudt