Home / Algemeen / Winterkoning Deel 9: Ajax vrouwen (Eredivisie)

Winterkoning Deel 9: Ajax vrouwen (Eredivisie)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio Amsterdam in een zestiendelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 9: Ajax Vrouwen (Eredivisie Vrouwen).

Terugblik

Ze sluiten de eerste seizoenshelft misschien niet af  met de minste verliespunten, maar wel met de meeste punten. De vrouwen van Ajax gaan dan ook als koploper van de Eredivisie de winterstop in. De ploeg van trainer Ed Engelkes rekende in de eerste twee duels af met sc Heerenveen en PEC Zwolle. Daarna volgde een tegenvallende 0-0 op De Toekomst tegen ADO Den Haag. Op bezoek bij Telstar werd dit met een 0-5 zege rechtgezet. Ajax deelde de punten met medetitelkandidaat FC Twente. De uitwedstrijd bij PSV werd knap met 1-3 gewonnen.

De overwinning op PSV was de eerste van vier zeges op rij. Ook PEC, ADO en Telstar bleven met lege handen achter. FC Twente maakte een einde aan de reeks en bezorgde Ajax een 3-2 nederlaag. Hierna versloegen de Amsterdammers op eigen veld PSV en voor de winter sloten ze ook de uitwedstrijden bij Heerenveen en PEC winnend af. Derhalve gaat Ajax met 32 punten uit dertien duels als lijstaanvoerder de winterstop in. Achtervolger Twente staat er met 31 punten uit twaalf wedstrijden qua verliespunten wel iets beter voor. Nummer drie PSV is met 25 punten uit dertien duels ook nog niet afgeschreven.

engelkes

Trainer
‘’Ik ben redelijk tevreden over we hoe er op dit moment voor staan’’, vertelt Ed Engelkes. De oefenmeester van de Ajax vrouwen vindt dat zijn ploeg veel progressie heeft gemaakt. ‘Aan de bal zijn wij heel volwassen en we hebben daar een flinke stap in gemaakt. Het team oogt fris en over alle wedstrijden gezien vind ik dat wij daarin hebben gedomineerd.’’

Die dominantie leidde niet altijd tot een goed resultaat. ‘’De duels thuis tegen Twente en ADO en de laatste wedstrijd tegen Zwolle waren niet goed van onze kant. Ik vond dat wij te bang waren om fouten te maken. Ook maken we het ons soms te moeilijk door kansen te missen waardoor we de tegenstander in de wedstrijd houden. Je blijft wensen houden, dus daar moeten we wel in verbeteren’’, belicht Engelkes de mindere punten van zijn ploeg.

Ajax Vrouwen - PSV

Blikvanger

Eshly Bakker is met zeven treffers de topscorer van Ajax in de Eredivisie en is dus één van de smaakmakers van de ploeg. In haar vierde seizoen bij de Amsterdamse club ziet ze duidelijk verbetering. ‘’Het gaat harstikke goed! We hebben wat meer ervaring dan een paar jaar geleden. We zijn hier met een jong team begonnen en we moesten het maar doen. We zijn als team persoonlijker naar elkaar geworden. Iedereen durft steeds meer kritiek aan elkaar te geven.’’

De aanvalster ziet met het oog op de tweede seizoenshelft nog wel wat zorgenkindjes. ‘’We hebben moeite om tegen verdedigende ploegen te spelen. Dat zag je ook in de laatste wedstrijd tegen Zwolle. We komen dan lastig tot kansen. Daarnaast denk ik dat we wat meer naar voren mogen voetballen. Meer durf tonen!’’, is Bakker kritisch.

Verwachting 2016

Een Ajax-trainer die in de winterstop bovenaan staat wil natuurlijk kampioen worden. ‘’Het zal tussen Twente, PSV en ons gaan. Maar om kampioen te worden moet je van de ‘kleintjes’ winnen. We zullen er voor de volle honderd procent voor moeten gaan’’, kijkt Engelkes vooruit.

Bakker ziet nog twee kanshebbers voor de titel. ‘’Ajax en Twente. PSV is te wisselvallig. Deze plek moeten we niet meer weggeven. We moeten nog twee keer tegen Twente. Wij weten wat zij kunnen en zij weten waar wij sterk in zijn. Het wordt sowieso een spannende en leuke tweede seizoenshelft!’’

Verslag: Justin Crombeen

Foto’s: Ajaxheldinnen.nl

Send this to a friend