WV-HEDW debuteert thuis met winst op HZVV

Zelden kende een promovendus zo’n droomstart als WV-HEDW in de debuutwedstrijd in de Vierde Divisie. Vrijwel direct vanaf de aftrap belandde de bal bij de opkomende rechtsback Sureyo Macrander, die prompt een vlammend schot op de sluitpost van HZVV afvuurde. De doelman wist het schot nog wel te keren, maar Lancine Bamba aarzelde geen moment in de rebound. Met een even hard als nauwkeurig schot zette de van SDZ overgekomen aanvaller de 1-0 op het scorebord. “Waarschijnlijk de eerste treffer in de Vierde Divisie ooit,” meldde de speaker. Even later had hij weer het hoogstwaarschijnlijk eerste feit in de nieuwbakken Vierde Divisie te melden, namelijk de allereerste wissel. Want terwijl Bamba scoorde raakte spits Damien de Vegt bij een ongelukkige botsing aan (vermoedelijk) de schouder geblesseerd.

De sensationele openingsminuut bleek geen blauwdruk te zijn voor het vervolg van de wedstrijd. Want vanaf minuut twee tot halverwege de eerste helft tekende zich af dat WV-HEDW een zware dobber zou krijgen aan de bezoekers uit Hoogeveen. “Vorig seizoen zijn ze achtste geëindigd, dit is beslist een sterke ploeg,” wist coach Marcel Valk al vooraf. Zijn elftal had zeker in de eerste tien minuten nauwelijks iets in te brengen tegen het energieke tempospel van de Drenten. “In die fase waren wij als ploeg duidelijk nog zoekende.” Na een kwartier viel dan ook de gelijkmaker die al in de lucht hing. Doelman Sil Fiddani, ook van SDZ overgekomen, kreeg geen kans op een geplaatste kopbal uit een vrije trap.

Met nieuwe aanwinst Janyro Purperhart (ex-Olympia Haarlem) als vervanger van De Vegt, richtte de strijdwijze zich noodgedwongen nadrukkelijk op de snelheid van de spitsen. Waar Valk vooraf om een tactische reden (de specifieke speelwijze van de HZVV-verdediging) koos voor Damien De Vegt als aanspeelpunt, moest het nu komen van de drie aanvallers Bamba, Purperhart en Ashraf Azzouz die alle een versnelling als wapen in huis hebben. Het trio dwong diverse kansen af, maar kon niet voorkomen dat zeker optisch gezien het initiatief in de wedstrijd veelal bij de tegenstanders lag. Gaandeweg de tweede helft kwamen er opnieuw momenten dat de Amsterdammers niets meer te vertellen hadden op het middenveld. Vanaf de zijlijn bezien leek het vasthouden van de gelijke stand zo langzamerhand het hoogst haalbare te worden. Dat was echter buiten Jordy Dijkhuizen gerekend, die tien minuten voor tijd met een prachtige dieptepass in Roy van Essen op rechts wegstuurde. Diens passje naar Purperhart in de zestien werd door laatstgenoemde loepzuiver tot doelpunt gepromoveerd, waarmee de eerste overwinning in de Vierde Divisie licht onverwacht toch weer in het vizier kwam. Vechtend voor elke meter weerstond de thuisploeg vervolgens het verwoede aandringen van HZVV. En eindelijk, nadat doelman Fiddani ten koste van geel nog een aantal kostbare seconden pakte, kon het gejuich over sportpark Middenmeer losbarsten.

Als debutant op het niveau van de Vierde Divisie met een driepunter beginnen, trainer Marcel Valk toonde zich er heel blij mee. Net zoals hij blij was met de wijze waarop de winst behaald werd. “Ja, ik zag ook wel dat een gelijkspel goed paste bij de veldverhouding. Maar het was wel zo dat wij de grootste kansen creëerden en dat we maar weinig weggaven. Dat wij zoveel energie opbrachten, dát maakt mij trots op mijn ploeg. En dat terwijl de jongens beslist moesten wennen aan het zoveel hogere niveau dan vorig seizoen in de eerste klasse. Toen moesten we denk ik in vier wedstrijden 100% zijn, nu gaat dat alle dertig (!) wedstrijden van ons gevraagd worden.” Waarmee Valk naadloos aansloot bij de hartekreet van Ashraf Azzouz van even daarvoor: “Zo’n eerste wedstrijd op dit niveau, dat is beslist een verschil met de eerste klasse. Vorig seizoen konden we het vaak op 75% af, nu moest het 100% zijn. Niets minder.”

Marcel Valk realiseerde zich terdege dat zijn ploeg voor een fikse uitdaging staat. “Spelend als vandaag durf ik een doelstelling van onderaan in de middenmoot eindigen aan. Het gaat er dan wel om dat we iedere week pieken. Net iets minder scherp zijn wordt op dit niveau immers genadeloos afgestraft.” Wat hem hoop zal geven, is de wetenschap dat hij meer dan elf basis-waardige spelers heeft. Dat lieten de invallers hem in de openingswedstrijd namelijk nadrukkelijk zien.