Foto: Rob van Vliet/Orange Pictures

WV-HEDW pakt in blessuretijd de volle buit in derby met Ajax

Zaterdagmiddag stond er een heerlijke stadsderby op het programma tussen WV-HEDW en Ajax. Waar WV-HEDW inmiddels veilig is en daarmee zijn doelstelling heeft behaald, aast Ajax nog op de nacompetitie voor promotie.

Middelbeek moest puzzelen, omdat bij Ajax maar liefst vier basisspelers ontbreken vanwege blessures (Opoku, Van Zoolingen, Koppers en De Jong). Zo keerde Akram Chentouf bijvoorbeeld terug op het middenveld.

De start van dit duel was fris, maar gek genoeg ook stroef omdat beide teams elkaar weinig ontliepen. Buiten een mogelijk voor Schep (Ajax) en Knijnenburg (WV-HEDW) ontstonden er in de openingsfase geen mogelijkheden. De eerste echte kans viel te noteren in de 22e minuut, toen Roy van Essen vrij verscheen voor doelman Zandwijken, die net even eerder bij de bal was. Het antwoord van Ajax volgde in de 24e minuut toen Vicenzo Schep uit een vrije trap de bal op het hoofd deponeerde van Xamm Flemming, maar Dion Thomas tikte stijlvol de bal net over. Het slotakkoord was voor de thuisclub via Rida Najib, die doelman Zandwijken bijna verraste in de korte hoek.

Het was de vraag wanneer het duel echt zou ontbranden. Steeds meer leek het erop dat wie de eerste goal zou maken, de wedstrijd ook zou winnen. Dat had zomaar WV kunnen zijn, in de 54e min toen Tim Correia ruim naast schoot na een prachtige aanval. Ook Steven Knijnenburg had de 1-0 op zijn hoofd, maar zijn kopbal ging net over. Ajax leek qua veldspel de boel wel op orde te hebben maar voorin was het te broos. Daar kwam verandering in met de wissels van Kenneth Misa Danso en Dennis Trefilov voor Chentouf en Schep. Want nog geen minuut na zijn invalbeurt was Trefilov met het hoofd dichtbij de 0-1. Ook in de 69e minuut stond Trefilov aan de basis van een goede Ajax-aanval, toen hij Rydell Poepon vrij speelde die oog in oog met Dion Thomas te nonchalant inschoot.

Het was de fase waar Ajax de duimschroeven had aangedraaid en dat de 0-1 onderweg was. Deze viel dan ook in de 73e minuut, toen een heerlijke voorzet van de prima ingevallen Misa Danso op het hoofd belandde van Poepon, die boven iedereen uit torende voor de verdiende 0-1. De thuisclub moest opnieuw opzoek gaan naar het ritme om terug te keren in de wedstrijd en dus had Ajax met de voorsprong de regie helemaal in eigen handen. Maar gek genoeg gaf juist Ajax de thuisclub de gelegenheid om terug te keren en dus weer te geloven in de wedstrijd. Want in de 83e minuut werd er een onnodige vrije trap weggegeven die door Tim Correia op het hoofd gelegd werd van Steven Knijnenburg, die de 1-1 maakte. De Ajax defensie mocht wel worden aangerekend dat Knijnenburg geheel ongedekt vrij stond, alsof hij op buslijn 8 naar het Amstelstation stond te wachten die weer was opgenomen in de dienstregeling.

WV-HEDW rook dat er meer te halen was en de thuisclub ging in de slotfase nadrukkelijk op zoek naar de drie punten. Waar Ajax wat mogelijkheden in de slotfase niet goed uitspeelde, ging WV volle bak vooruit. Eerst was invaller Lancine Bamba via de kluts dichtbij de 2-1 maar in de 90e minuut raakte hij ook nog eens de paal. Ajax leek met een punt genoegen te moeten nemen maar de thuisclub kreeg loon naar werken in de 94e minuut, toen invaller en oud-Ajacied Jack van Moerkerk een schoonheid van een doelpunt zou maken. Vanaf net buiten de 16 meterlijn haalde de routinier diagonaal uit richting de rechterbovenhoek en via de paal explodeerde de bal achter doelman Zandwijken voor de 2-1. De vreugde uitbarstingen waren ongekend en over 90 minuten in aanvallend opzicht misschien wel verdiend.

Trainer Middelbeek gaf ook toe dat beide teams maar moeizaam op gang kwamen, dat kwam volgens hem mede omdat er heel veel voorzichtigheid in het spel zat van beide teams. Tevens speelden de broeierige omstandigheden een rol. Natuurlijk memoreerde de trainer aan het ontbreken van 4 basisspelers, maar sowieso vond hij dat Ajax niet het spel echt kon bepalen. “Het was echt een 50/50 wedstrijd en dus dacht ik dat de 0-1 voldoende zou zijn.”

Het totstandkomen van de gelijkmaker noemde Middelbeek kinderlijk: “De organisatie in onze defensie was niet op orde, dat mag niet gebeuren.” Toch vond hij dat Ajax daarna op zoek bleef gaan naar de drie punten en dat er diverse mogelijkheden waren. “Maar in sommige situaties moet je het beter uitspelen en dat gebeurde niet. Maar als het dan in blessuretijd 1-1 staat, moet je ten koste van alles dat punt over de streep te trekken en dat miste ik wel bij mijn spelers. De schoonheid van de 2-1 verdient alleen maar een compliment, maar defensief was het van onze kant natuurlijk niet best.” Tot slot complimenteerde Middelbeek WV-HEDW met de heerlijke entourage: “Ik heb er van genoten. Er zijn nog drie potjes te gaan en we geven nog niet op, alles is nog mogelijk”, sprak de enthousiast coachende trainer.

Voor Ajax volgt komende week wederom een derby, dan tegen Swift. WV-HEDW krijgt dan bezoek van laagvlieger d’Olde Veste ’54. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)