WVHEDW dankt supersub Joost Heij tijdens zege op AFC (zaterdag)

‘We hebben nog nooit verloren als Joost Heij op de bank begon’, werd gekscherend geroepen in de slotfase van WVHEDW – AFC. De benoeming tot supersub weigert de clubtopscorer van WVHEDW, maar hij kon niet ontkennen dat dat zijn invalbeurt goud opleverde voor de nummer voorlaatst tegen de koploper.

In de krant liet Heij weten twee keer te willen scoren en één assist afleveren. Zijn woorden waren misschien een beetje verdraaid, al kon hij dit wel waarmaken. “Het was pure bluf. Ik had ook niet verwacht dat hij (de journalist, red.) het zo ging opschrijven. Iedereen zei gelijk: wat een arrogante Amsterdamse bluf. Ook niet helemaal mijn stijl. Dat het dan goed uitpakt, is top”, glunderde de matchwinner na afloop.

De spits kwam na ruim een uur spelen bij een 1-1 tussenstand in het veld voor Damien de Vegt, die naar verluidt de voorkeur kreeg ‘omdat hij beter in vorm is’. Tien minuten voor tijd bekroonde Heij zijn invalbeurt met de 2-1 door na een goede actie hard raak te schieten. “Tot mijn verbazing pakte niemand mij aan.” Nauwelijks twee minuten later was het opnieuw raak. Uit een hoekschop van Ashraf Azzouz kopte hij raak. “Daar hebben we vaker op geoefend. De enige variant die we hebben.”

Het had weinig gescheeld of Heij had zelfs een hattrick genoteerd. Maar hij moest het bij twee goals en een assist houden. Dus schoot de spits op de lat boven een leeg doel, waarna Tim Correia alsnog de 4-1 kon maken. Vier tegengoals is best opvallend voor AFC, dat dit kalenderjaar nog ongeslagen was en er slechts drie tegen kreeg in de voorgaande acht duels. “Verliezen mag, maar aan het einde laten we het te makkelijk lopen”, vond AFC-trainer Jorg Smeets.

Zijn ploeg kwam na een halfuur verrassend aan de leiding. Hoewel WVHEDW de betere mogelijkheden kreeg en ook een licht overwicht had, zorgde een moment van onoplettendheid voor de 0-1. Mauritsio Helstone knikte uit een voorzet van Willem Deetman raak. Dat was één van de weinige uitgespeelde kansen van de bezoekers. “In het vervolg moet je dan zo slim zijn om tot aan de rust de 0-1 op het scorebord te houden.”

Dat lukte de koploper niet. Op slag van rust kwam WVHEDW namelijk langszij. Correia kon vogelvrij een voorzet van Azzouz binnen koppen. Smeets noemde dat het breekpunt van de wedstrijd, hoewel de thuisploeg pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd het verschil maakte. Door de nederlaag moet AFC de koppositie weer delen met DHSC. Op basis van het doelsaldo staan de Amsterdammers tweede. “We moeten hopen dat zij een misstap maken en zelf alles winnen. Ik denk dat DHSC – dat vond ik de beste ploeg in de afdeling – niet heel veel punten meer laat liggen.”

Misschien kan WVHEDW de stadgenoot een handje helpen; zij spelen nog tegen DHSC (18 mei). De ploeg van Hans Schakel heeft de punten hard nodig. Ondanks de zege blijft WVHEDW voorlaatste staan, al is de achterstand op de veilige elfde plek teruggebracht naar één punt. De overwinning zorgt voor veel vertrouwen. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.

Foto’s Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)