Foto Jan Vonk | WVHEDW stuntte vorig seizoen door AFC in de kwartfinale met 2-1 te verslaan.

WVHEDW stunt in de beker en schakelt topklasser AFC uit

In de kwartfinale van de KNVB Beker heeft eersteklasser WVHEDW op Sportpark Middenmeer topklasser AFC verslagen. Na negentig minuten strijd en passie, van met name de thuisploeg, stond het 2-1 in het voordeel van WVHEDW. Een knappe prestatie van de ploeg van Kees Oostermeijer, die met zijn elftal koos voor de strijd en daarmee aan het langste eind trok.

Na het overlijden van Johan Cruijff afgelopen donderdag werd besloten dat op alle amateurvelden een minuut stilte zou worden gehouden. Zo ook op Sportpark Middenmeer, waar voorheen stadion De Meer, waarin Cruijff schitterde in het wit-rood-wit van Ajax, vlak naast lag.

Beeld Cruijff bloemenman Willem

De beide elftallen, spelend met rouwbanden, waren direct na de aftrap verwikkeld in een felle strijd. WVHEDW trok vaak aan het langste eind en de gemotiveerde thuisploeg leek niet onder de indruk van het hoger voetballende AFC. Kansen bleven overigens lang uit, maar in de twintigste minuut was het uit het eerste grote gevaar direct raak. Linksback Ribbens jaagde goed door op AFC’er Mitchell Theuns en kon na het veroveren van de bal Berend Schoute bereiken. Hij legde de bal terug met het hoofd, panklaar voor Guus Tennekes.

Foto Jan Vonk: Guus Tennekes (#12) schiet de 1-0 binnen
Foto Jan Vonk: Guus Tennekes (#12) schiet de 1-0 binnen

De 1-0 voorsprong werd kort daarna verdubbeld, door uitblinker Mick van Moerkerk. Waar hij al continue voor dreiging zorgde met zijn acties, was het nu slechts intikken. Spits Cees Smaal brak door de verdediging heen en stuitte met zijn inzet op keeper László Sándor, waarna de bal voor de voeten van Van Moerkerk kwam en hij schoof deze vervolgens binnen, 2-0.

AFC kreeg geen grip op de wedstrijd, het voetbal vol passie en strijd van WVHEDW bleek het ultieme wapen om de bezoekers niet aan het voetballen te laten komen. Voor rust kwam AFC nog wel dicht bij het doel van Jordy Heimens, maar de thuisploeg kon met een marge van twee gaan rusten.

Foto Jan Vonk: Dennis Darnley in duel met Edip Biberoglu
Foto Jan Vonk: Dennis Darnley in duel met Edip Biberoglu

In de tweede helft kon Mick van Moerkerk tekenen voor de 3-0. Na een geweldige actie, waarmee hij de AFC defensie beduusd achter liet, trof hij de lat en stuitte de bal, via de grond, uit het doel. Nog geen tien minuten later was het wederom WVHEDW dat dichtbij een doelpunt was. AFC-doelman Sándor had te veel tijd nodig om een terugspeelbal te verwerken en bij het wegschieten stuitte hij op Youri Pattynama, die met een sliding bijna de bal in het doel kreeg.

De bezoekers drongen wel steeds meer aan, maar echte kansen leken uit te blijven. Tot in de 65e minuut. Een voorzet van Edip Biberoglu kon niet direct verwerkt worden in een doelpunt door invaller Pieter Koopman, maar via Daan Sutorius werd de 2-1 gemaakt. AFC had nog bijna een half uur om in ieder geval op gelijke hoogte te komen.

Foto Jan Vonk: Melvin Grootfaam wordt op de huid gezeten door Richard Lynch
Foto Jan Vonk: Melvin Grootfaam wordt op de huid gezeten door Richard Lynch

Toch bleef WVHEDW overeind en was het centrale duo achterin nauwelijks te kloppen. Mitchell Theuns zag een inzet rakelings over gaan na tussenkomst van Aznar, Danny Goedkoop kreeg een grote kopkans en Kluin had een grote mogelijkheid, maar steeds ontbrak de precisie.

In de slotminuut was het aan beide kanten nog gevaarlijk, want waar AFC’er Pieter Koopman eerst net naast kopte, was het invaller Lennart Bril die vergat de 3-1 te maken aan de andere kant. Zijn misser werd direct vergeten, want het eindsignaal en grote vreugde bij de thuisploeg volgde.

Foto Jan Vonk: Invaller Pieter Koopman zet de aanval op voor de 2-1
Foto Jan Vonk: Invaller Pieter Koopman zet de aanval op voor de 2-1

“Ik heb tegen de jongens gezegd dat we terug moesten naar de strijd, dan maar iets minder mooi. Dat heeft goed uitgepakt vandaag”, aldus tevreden coach Kees Oostermeijer. Het laatste kwartier was het voor iedereen op de bank billen knijpen.”Ik heb de jongens wel een compliment gemaakt, want de organisatie achterin stond goed”, doelt hij op de vele voorzetten die onschadelijk gemaakt werden. “Ik heb ook geen uitgespeelde kans gezien van AFC.”

Met de winst plaatste WVHEDW zich voor de halve finale, maar ook voor de landelijke KNVB Beker van volgend seizoen. “We waren meer bezig met deze beker, maar het is wel leuk voor de club”, aldus een blije Mick van Moerkerk.

Een samenvatting van de Wedstrijd van de Week volgt morgen. Klik hier voor een overzicht van de KNVB beker

Verslag: Jimmy Miltenburg
Foto’s: Jan Vonk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)