Yassin el Yaakoubi leidt Purmersteijn naar bekerzege op FC Abcoude

Zondag eersteklasser Purmersteijn heeft zich bij de laatste acht van de districtsbeker geschaard. De ploeg van Martin van Ophuizen was met 4-1 te sterk voor tweedeklasser FC Abcoude. Vleugelaanvaller Yassin el Yaakoubi had een groot aandeel in de zege door drie doelpunten voor zijn rekening te nemen.

De lach op zijn gezicht was groot toen El Yaakoubi na 71 minuten naar de kant werd gehaald voor een publiekswissel. Met zijn laatste balcontact besliste hij het bekertreffen. Bowedee Burleson kon onbedreigd vanaf de rechterkant opstomen, vond doelman Jeffrey IJmker op zijn weg en de rebound was aan El Yaakoubi besteed. Hij voltooide zijn hattrick en FC Abcoude – dat het laatste half uur met tien man verder moest na een rode kaart voor Ismael Markelo (twee keer geel) was verslagen. Acht minuten voor tijd bepaalde Aramez Poepon door het benutten van een makkelijk gegeven strafschop de eindstand op 4-1.

De rode kaart voor Markelo was volgens Abcoude-trainer Tonnie Bras het breekpunt voor zijn ploeg. “Als je tien keer tegen Purmersteijn speelt, verlies je acht keer, speel je eentje gelijk en mag je één keer hopen op een overwinning. Maar alleen als alles meezit. De rode kaart was zonde voor de wedstrijd. Daarna speelden wij een figurantenrol, in een soort van rondo van Purmersteijn. En dat terwijl wij ons in de eerste helft nog kranig hebben geweerd en goed meegevoetbald.”

De nummer twee van de zondag tweede klasse B begon goed in Purmerend. In de eerste minuut werd Jeroen Malotaux door Martijn Groen de diepte ingestuurd, maakte met een schijnbeweging ruimte voor zichzelf, maar schoot recht op doelman Tim Elmers af. Daarna waren de beste kansen voor Purmersteijn. Ruben Adney was dichtbij de openingsfase, alleen eindigde zijn vrije trap rakelings over de lat.

Na dertien minuten was het wel raak. Een strakke voorzet van Rowin Mol schoot door, Adney miste de bal, maar El Yaakoubi stond bij de tweede paal klaar om hard raak te schieten: 1-0. Een kwartier later was linksback Mol wederom de aangever op de 20-jarige rechtsbuiten. Met een slimme beweging ontdeed hij zich van zijn directe tegenstander en doelman IJmker was wederom geklopt. Als scheidsrechter Johan Jensch even later de bal op de stip had gelegd na een handsbal van Koswal, had de wedstrijd na een half uur al beslist kunnen zijn.

In plaats daarvan knokte FC Abcoude zich goed terug. Acht minuten voor de rust werd een hoekschop van Yener Devecioglu niet goed uitverdedigd, waar Stefan van der Hoef van profiteerde: 2-1. De gasten boden prima partij voor de koploper van de zondag eerste klasse A. Daarna werd het geen wedstrijd meer. Purmersteijn had de score nog verder op kunnen voeren, maar dat was niet besteed aan Niels Eijkenaar (doelpunt afgekeurd) en Stefan van Wonderen (kopbal van dichtbij mis).

Door de eenvoudige 4-1 overwinning schaarden de Purmerenders zich bij de laatste acht van de districtsbeker. Nog één overwinning rest voor een plek in de landelijke bekerfinale, matchwinner Yassin El Yaakoubi durft zelfs al verder te kijken. “Met dit team kunnen wij de finale winnen. We hebben een sterk team, een goede teamgeest. Net als kampioen worden. Dat moet gewoon gebeuren dit seizoen. Er is geen andere optie.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de achtste finales van de districtsbeker.