Zeeman en Van Lunteren met Oranje onderuit tegen Noorwegen

Het wordt voor de Oranje vrouwen lastig om zich nog te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. De overwinning op Zwitserland (3-2) in de eerste wedstrijd van het Olympisch Kwalificatietoernooi kon geen vervolg worden gegeven tegen Noorwegen. Met twee Ajacieden, Kelly Zeeman en Desiree van Lunteren, in de basis werd met 4-1 verloren.

Net als tegen Zwitserland kwam Oranje moeilijk uit de startblokken. Al binnen vier minuten werd keepster Sari van Veenendaal getest, maar deze keer kon ze het schot keren. Vervolgens ging de wedstrijd op en neer. Namens Oranje kregen Manon Melis, vooraf met een aantal oud-internationals gehuldigd voor de mijlpaal van honderd interlands, en Vivianne Miedema de mogelijkheid om tot scoren te komen, echter zonder succes.

Het was Noorwegen dat na een half uur spelen de score opende op Het Kasteel in Rotterdam. Bosshard Havi was het eindstation van een aanval over de linkerkant en kon de 1-0 binnen tikken. Het was uiteindelijk ook de ruststand. In de tweede helft kreeg topschutter Miedema een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker, maar haar verrassende schot eindigde in het zijnet. Die gelijkmaker zou er ook niet komen, want nog geen minuut later lag de bal aan de andere kant achter Van Veenendaal. Maren Mjelde verdubbelde de voorsprong: 2-0.

Oranje kwam al snel goed terug in de wedstrijd toen Ajacied Kelly Zeeman met een goede steekbal jubilaris Melis in staat stelde om de 2-1 te maken. Vlak daarna had het zelfs al gelijk kunnen zijn, maar vond Miedema ongelukkig de paal. Oranje voerde de druk op met een aanvalsoffensief om de gelijkmaker te forceren, alleen leverde dit niets op. Sterker nog, in de tegenstoot nam Noorwegen verder afstand. Ada Hegerberg besliste de wedstrijd door met doelpunten in de 82ste en 90ste minuut voor de 4-1 eindstand te zorgen.

Deelname aan de Olympische Spelen lijkt nu uitgesloten voor de Oranje vrouwen. In de andere groepswedstrijd was Zweden met 1-0 te sterk voor Zwitserland, waardoor zij als enige aan de leiding gaan met zes punten. Zweden is tevens de tegenstander van Oranje woensdag op Het Kasteel.