Zomerserie: Dennis Gerritsen

Het Amsterdamsche Voetbal brengt op werkdagen de nieuwe selecties op haar website. In het weekend is het tijd voor onze zomerserie: Van Prof naar Amateur. In deze rubriek zoekt het Amsterdamsche voetbal spelers, trainers, bestuursleden en andere betrokkenen op die van Betaald Voetbal Organisaties in het amateurvoetbal terecht gekomen zijn. In deel vier gaan wij in gesprek met Dennis Gerritsen. Gerritsen was als profvoetballer negen seizoenen actief in zowel de Eerste divisie als de Eredivisie. Na zijn carrière op het hoogste niveau van Nederland is de aanvaller in het amateurvoetbal terechtgekomen en van stoppen is op dit moment geen sprake. Als 42-jarige spits voetbalt Gerritsen op dit moment bij VV De Beursbengels.

De professionele loopbaan van Gerritsen begon bij NAC Breda. Na twee jaar in de Eredivisie was Helmond Sport de volgende stap. Daar kende Gerritsen twee succesvolle seizoen op het tweede niveau in Nederland. Mede door die prestaties verliet Gerritsen Helmond Sport en Brabant voor een nieuwe kans in de Eredivisie bij De Graafschap. Ook hier verbleef de spits twee seizoenen, waarna hij toch terug keerde naar het zuiden van het land. Bij Fortuna Sittard was Gerritsen direct op dreef, want in zijn eerste seizoen voor de Geel-Zwarte formatie scoorde hij tien doelpunten. Na drie jaar Fortuna Sittard zocht Gerritsen een andere uitdaging, die hij uiteindelijk vond bij de amateurs van Babberich. Voor die ploeg speelde hij in de Hoofdklasse, wat hij later ook voor FC Hilversum nog deed. Na Hilversum en SV Almere kwam Gerritsen bij De Beursbengels terecht, de club waar hij nog steeds voor voetbalt. In 251 wedstrijden in het betaalde voetbal scoorde de spits meer dan 50 goals. Tijd voor Het Amsterdamsche Voetbal om deze trefzekere voorhoede speler wat vragen voor te schotelen.

ah-beursbengels2013a

Hoe ben je uiteindelijk bij Beursbengels gekomen?

Gerritsen: “Via Babberich ben ik bij Hilversum terecht gekomen en daar had ik het prima naar mijn zin. Toen Karel Bonsink trainer werd, was er voor mij geen plaats meer. Ron van Niekerk heeft mij toen meegenomen naar SV Almere. Dat was niet mijn eerste club in Almere, als jeugdspeler speelde ik voor AS’80. Voordat ik verhuisde naar Almere, speelde ik bij ZVC en Zeeburgia in Amsterdam. Later, na mijn periode bij AS’80, heb ik nog bij de zaterdagamateurs van Ajax gespeeld en daarna de overstap naar NAC gemaakt. Maar om terug te komen op De Beursbengels. Ron is een echte Beursbengels-man, dus toen Ron van Almere naar De Beursbengels ging, ben ik hem gevolgd. Dankzij hem ben ik bij Beursbengels terecht gekomen.”

Wat zijn jouw verwachtingen van het komende seizoen?

“We zijn dit keer in een andere klasse ingedeeld en zitten daardoor niet meer in de regio Utrecht. De competitie waar we dit jaar in spelen is toch een stuk leuker. Ik hoop dat we dit seizoen bij de eerste vijf kunnen eindigen. De jongens die erbij gekomen zijn, hebben behoorlijk wat voetballend vermogen in huis. Eigenlijk wil ik minimaal een periode, zodat we de play-offs voor promotie halen. Ik word er natuurlijk ook niet meer jonger op en ik zou graag nog eens kampioen worden. Hopelijk lukt dat dit seizoen.”

Hoe groot was de overstap van de profs naar de amateurs destijds? 

“Die stap is altijd groot geweest, dus ook voor mij was die overgang behoorlijk lastig. Je gaat van elke dag trainen naar drie keer op het veld in de week en de rest van de tijd zit je uit je neus te vreten. Zeker in de periode dat je nog geen baan hebt, dan heb je vrij weinig te doen. In het profvoetbal ben je puur gefocust op de komende wedstrijd of training. Het voetbal is bij de amateurs bijzaak, als je niet kan door je werk, hoef je niet te trainen. Een groot voordeel van het amateurvoetbal is dat ik alle tijd voor mijn gezin kreeg, terwijl dat als profvoetballer veel minder het geval was. Ik was heel blij dat ik meer tijd aan hen kon besteden.”

Waar heb je de mooiste tijd als voetballer beleefd?

“Bij elke club heb ik een bijzondere tijd gekend, er is geen club waar ik het niet ontzettend naar mijn zin heb gehad. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken, dat is het allermooiste wat er kan gebeuren. Elke dag had ik plezier in wat ik deed. Daarnaast heb ik overal waar ik ben geweest ook heel wat wedstrijden gespeeld. Mijn laatste seizoen bij Fortuna, toen het met de club wat minder ging, was destijds niet het leukste seizoen voor mij en de rest van het team. Maar achteraf gezien is er niet één club waar ik geen prachtige tijd heb meegemaakt.”

Dennis Gerritsen in actie tijdens een wedstrijd van Lucky Ajax
D2Foto.nl: Dennis Gerritsen in actie tijdens een wedstrijd van Lucky Ajax

Wat was het mooiste aan het leven van een profvoetballer?

“In eerste instantie natuurlijk het salaris! Maar even zonder dollen, ik vond het mooiste om elke dag met die gasten bezig te zijn. Elke dag stonden we op dat trainingsveld om beter te worden. Iedere training weer alles uit de kast halen en dan op de wedstrijddag de drie punten binnenhalen. Als dat dan lukt, is dat een heerlijk gevoel. Voor mij was het prachtig om negen seizoenen in het betaalde voetbal mee te maken, dat is niet voor iedereen weggelegd. Als ik er aan terug denk, besef ik hoe mooi en speciaal die periode voor mij is geweest.”

Heb jij de ambitie om ooit als trainer aan de slag te gaan?

“Nee, die ambitie zit er bij mij helemaal niet in. Assistent-trainer zou misschien nog wat voor mij wezen, maar hoofdtrainer moet ik nu nog niet aan denken. Maar wie weet is het over een paar jaar wel anders. Ik zeg de afgelopen jaren ook steeds voorafgaand aan het seizoen dat dit mijn laatste jaar is. En ik voetbal nog steeds! Over een rol in een technische commissie of iets anders binnen een vereniging zou ik moeten nadenken. Maar zeg nooit nooit, want je weet niet hoe het uiteindelijk kan lopen.”

Foto 2: D2Foto.nl : Dennis Gerritsen in actie in wedstrijd van Lucky Ajax

Verslag: Wessel Westerhof

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!