Zomerserie: Raoul Henar

Het Amsterdamsche Voetbal brengt op werkdagen de nieuwe selecties op haar website. In het weekend is het tijd voor onze zomerserie: Van Prof naar Amateur. In deze zoekt het Amsterdamsche voetbal spelers, trainers, bestuursleden en andere betrokkenen op die van Betaald Voetbal Organisaties in het amateurvoetbal terecht gekomen zijn. In het eerste deel een gesprek met Raoul Henar. De voormalig profvoetballer van onder andere FC Volendam speelt komend seizoen voor zaterdag derdeklasser JOS Watergraafsmeer.

Henar voetbalde eerst bij Zeeburgia en De Zwarte Schapen, wat nu als Almere City FC door het leven gaat, voordat hij de stap naar het betaalde voetbal maakte. Henar heeft bij verschillende clubs in de Eredivisie en de Eerste divisie gespeeld. Tussen 1997 en 2004 kwam de aanvaller uit voor Telstar, het inmiddels opgeheven SC Veendam, Helmond Sport en FC Volendam. In die periode speelde hij meer dan 180 wedstrijden en daarin maakte hij 64 goals. Na zijn loopbaan in het profvoetbal bleef hij trefzeker in het amateurvoetbal. De spits voetbalde onder andere bij Sparta Nijkerk, Elinkwijk en Alphense Boys en was bij al deze clubs een gevaar voor de tegenstander.

Raoul Henar viert een doelpunt bij Alphense Boys
Raoul Henar viert een doelpunt bij Alphense Boys

Hoe groot was de overstap van het profvoetbal naar de amateurs?

Henar: “Die stap blijft toch redelijk groot. Er is een andere kijk op het voetbal zelf. Bepaalde kritieken en signalen worden anders opgenomen of begrepen. Je merkt onder andere dat de inzet en trainingsarbeid wat minder is. Dat heeft te maken met de intensiteit natuurlijk, die ligt ook wat lager dan in het profvoetbal. In dat opzicht heb ik mij wel moeten aanpassen aan de situatie. Wat mij opviel bij de amateurs was dat spelers lang over bepaalde fouten nadenken. Ze blijven dan tobben over een gemiste kans, terwijl een speler dat van zich af moet gooien. Ik heb altijd geprobeerd om spelers daar mee te helpen, om er beter mee om te gaan en dat ga ik blijven doen bij JOS.

Hoe ben je bij JOS Watergraafsmeer terecht gekomen?

Henar: “Ik ben op dit moment druk bezig met verhuizen en ik heb nu ook de leeftijd van 40 jaar bereikt. Mede daardoor is het voetbal ook op een iets lager pitje gekomen. Tegelijkertijd was het geen optie om dit seizoen niet te gaan voetballen, daarvoor ben ik nog te veel liefhebber. Via trainer Richard Pel ben ik toen in contact gekomen met Jos Watergraafsmeer. Er is toen wel interesse geweest van andere clubs, maar door de drukte leek het mij beter om me in te schrijven bij Jos in de derde klasse.

Wat verwacht je van komend seizoen in die derde klasse?

Henar: “Ik hoop dat ik die jongens kan stimuleren, motiveren en iets mee kan geven. Met mijn ervaring kan ik ze nog het nodige bijbrengen. Richard weet ook wat ik in mijn mars heb en via opbouwende kritieken zal ik proberen te helpen daar waar nodig is. Toen ik de overstap naar de amateurs maakte, heb ik altijd gezegd dat de ik niet lager dan de hoofdklasse ging spelen. Ik ben veels te fanatiek om lager te gaan voetballen. Maar helemaal niet voetballen zou ik helemaal niet trekken, ik ben en blijf een voetbaldier.

Waar heb je de mooiste tijd beleeft als profvoetballer of amateur?

Henar: “Ik ben bij begonnen bij Telstar, wat een kleine club is. Daar heb ik mijzelf op de kaart gezet, waarna ik bij Veendam aan de slag kon. Daar ging het iets minder en ben ik op huurbasis naar Helmond Sport vertrokken. Daar heb ik een heel mooie tijd gekend. In dat seizoen maakte ik speelde ik goed en maakte ik veel doelpunten. Ik kan me nog herinneren dat we met Helmond Sport uit tegen Veendam speelden. Het was een doelpuntrijke wedstrijd die eindigde in 4-4 en ik maakte toen drie doelpunten tegen de club die mij verhuurd had. De jongens geloofden daar in mijn kunnen, gekscherend gezegd was het soms alle ballen op Raoul. Dat was een prachtig seizoen, waar ik met veel plezier op terug kijk.

Wat was het mooiste aan profvoetballer zijn? 

Henar: “Vooropgesteld: het mooiste van alles was het bereiken ervan. Veel mensen hadden niet gedacht dat ik het zou redden, maar het is me toch gelukt. Nu moet ik dan alles opruimen vanwege de verhuizing en dan kom je zoveel foto’s, video’s en interviews tegen. Vooral die oude beelden roepen toch altijd weer emotie op, het streelt je enorm. Daarnaast zijn er nog al die goede ploegen en spelers tegen wij je hebt gespeeld in al die jaren. Dat zijn dingen die ik nooit meer zal vergeten.”

Raoul Henar

Heb jij nog de ambitie om als trainer aan de slag te gaan?

Henar: “Die ambitie is er zeker, want ik wil graag in het voetbal actief blijven. Ik heb meerdere jeugdelftallen, van alle leeftijdscategorieën, getraind. Verder train ik ook bij een voetbalschool. De komende jaren wil ik mijn trainerskwaliteiten blijven ontwikkelen om uiteindelijk echt voor de groep te kunnen staan. Tijdens mijn profcarrière hebben veel mensen vaak gezegd dat ik spelers kan raken en overtuigen met mijn woorden. Met mijn achtergrond als profvoetballer kan ik trainerscursussen volgen. Ik wil net zo worden als andere ex-profs die nu trainer zijn.”

Verslag: Wessel Westerhof

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!